Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2020 14:42 - Идеологическо Робуване
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 14.12.2020 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В човешката история се наблюдава един сравнително нов феномен, възникнал около времето на ренесанса. Този феномен може да бъде наречен с много имена и обяснен по различни начини. В това си есе обаче, ние ще определим този феномен по неговата същност, която е робуване на идеологиите. Защо това е така ще си обясним в следващите редове. Идеологиите по своето същество се явяват вид организирани системи от възгледи и идеи, характерни за определени социални групи, класи или политически партии, като изразяват техните интереси. Като цяло идеологиите са инструмент за постигането на някаква цел или съвкупност от цели. Някои от тези цели са постижими чрез използването на повече от една идеология, докато други изискват използването на една единствена. Опитът и историята показват, че индивидите заредени с определени идеологии често променят света, за добро или за зло. Но има друг и то важен фактор, над който трябва да се фокусираме. Този фактор е масовото идеологическо поробване на умовете на милиони човешки същества по света. Робуването на идеологии е феномен, при който се наблюдава пълното изпълване на ума с идеологическите мантри, идеи и дори фрази. Веднъж поробен от идеология, човек започва да си обяснява света само и единствено чрез възгледите, постолатите и мантрите на дадената идеология, а всяко действие и идея биват „проверявани” чрез мярката на същата тази идеология. Ако даден аспект от светът не съвпада с възгледите и мантрите на идеологията, то те несъмнено биват обявени за опасност, инструмент на предполагаем (или набеден) враг и са предназначени за унищожение. Идеологическото заробване е надежден и ефективен начин за замъгляване съзнанието и затъпяване здравият разум на човеците под формата на фактология, реалност, истина. Въпреки всичко обаче, можем да предполагаме и то с основание, че кръговете-ръководители и идеолози на тези идеологии, напълно умишлено и користно използват творенията си за промиване съзнанията на последователите си в лицето на някаква крайна цел, известна единствено на тях, докато мнозинството сляпо следва предварително начертаният за тях сценарий. Най-добър пример за това как успешно се поробват умовете на мнозина, можем да търсим в лицето на либерализма и нео-либерализма, макра че почти всяка друга идеология споделя сходни характеристики. Подобни отровни идеологии са анархо-комунизъм, анархо-капитализъм и либертарианизъм, но имайки предвид незначителността на тези три, но може би с един корен идеологии, ние ще се фокусираме върху доминиращата идеология – нео-либерализъм. Възможно е мнозина, които четат това да не са запознати с какво е това нео-либерализъм, хора на които силно бих препоръчал да извършат самостоятелно проучване по темата. Обект на нашето внимание, е как една почти забравена идеология успя да се издигне в хегемон на световните процеси и политики.
Може би най-успешният метод за глобалното налагане и заробване умовете на милиони от нео-либералната идеология, е представянето й за нещо естествено и неразделна част от живота, като нормален икономически, а в последствие политически и обществен процес. Представата, че виждат, знаят и дори живеят в самата истина в лицето на нео-либерализма (или която и да е било идеология), мнозина биват поробени от него. Но дори да заменим нео-либерализма с друга идеология, то наблюдаваме същите ефекти на умствено заробване. Робуването на идеологии е способно да убеди, иначе разумен човек, че процеси и политики в противоречие на неговият собствен интерес, са всъщност в полза на неговият интерес. Тук трябва да забележим, че идеологиите сами по себе си не са лошо нещо, нито пък нежелано. Идеологиите са инструмент за постигане на цел, който може да се смени винаги, когато е изчерпал „пълнежа” си. Проблемът идва тогава, когато тези идеологии бъдат представяни за чиста истина, наука и фактология, когато биват използвани за разделение на народите, обществата, семействата и хората чрез умствено заробване и идеологическа обществена манипулация.
Резултатите от идеологичното обладаване и поробване са повече от очевидни в лицето на събитията и движенията от последните няколко години.


image

image

image

image
image

https://www.youtube.com/watch?v=mLmXyk5DLjc

Все пак има, така да го наречем, рецепта за опазване на ума от идеологическото заробване или освобождението от такова. Рецепта е може би силно казано, но е полезен съвет за хората – да отделят повече време на живота, природата, книгите и семействата си. По този начин човек остава здраво стъпил на земята и се опазва от вредно влияние. Важното е човек да спазва умствена хигиена и да има вяра, надежда и любов. Много е важно човеците да поддържаме чистота в ума, съзнанието, душите и сърцата си, иначе няма да постигнем нищо добро.
С това заключаваме своят поглед над идеологическото заробване и неговите последици.

image

image

image



https://www.youtube.com/watch?v=MLp7vWB0TeY


https://www.youtube.com/watch?v=PfH8IG7Awk0


https://www.youtube.com/watch?v=dPv1RYsi7sA&t=2s


Нека тези, които искат да знаят повече, сами се разтърсят за знанието и познанието, а за тези с по-ограничено време съм оставил няколко линка-препратки към видеа с полезна информация.

Благодаря за вниманието и да живее България!




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 359971
Постинги: 110
Коментари: 369
Гласове: 3284
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930