Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2015 22:23 - Българите-най-старите християни в Европа!
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 4229 Коментари: 17 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте,от дълго време,а и още се пробутва теорията за покръстването на българите чак от някой си "хан" Борис,който уж приел името Михаил(виж:Препокръстването на народа ни!)и то с масови убийства наложил това чуждо до тогава на простия варварски турко-мангалски български народ,или по-точно диво племе - християнство.
Да,ама НЕ!
Няма никакви доказателства за такова мнимо покръстване на българи в онова време,за сметка на това имаме повече сведения за старо християнство у българите.
Нека започнем от най-отдалечената епоха и да стигнем до сега.
Този,който разпространява първоначално християнството на Балканският полуостров е Св.Апостол Павел,който бил в следните македонски градове - Филипи,Солун и Бер,където той е прокарал за пръв път християнството в Европа.
Казва се,че на сън му се явил македонец,който го повикал в Македония за да покръсти народа му.
Тук разбира се не става въпрос за покръстване на гърци,защото македонците бяха трако-пелазги(трако-българи,виж:Как македонизмът се обърна срещу себе си?),тоест били са покръстени българи,но разбира се трябва да посочим някои факти за това.
Първо ще споменем,че близо до тези градове още от I-ви век се среща следният надпис "Зевс Блегур".(Епиграфски паметник от село Дъждец,Ивайловградско).
Също важно нещо,което трябва да споменем е и информацията,която черпим от краткото житие на Св.Климент Охридски,където се казва,че след като българите в старо време били изселени от земите се завърнали и заели Панония и Далмация,Траки и Илирик,а и големи части от Македония и Тесалия,за което Анастасий Библиотекар казва,че било обединение на българите според родствено право,тъй като там е имало българи редно е да се каже,че покръстените там са били българи.
Но другото важно нещо,което трябва да споменем е информацията от легендата( за св.Димитрий Солунски,където се казва,че българският владетел Кувер(Кубрат),който вече бил изгонил аварите(абарите) от страната си заедно с някой си Мавър подготвяли война за завземането на Солун.
Интересното е,че се говори за братоубийствена война за завземането на Солун,другото е че имаме сведение за това,че българите считали Солун и други градове за градове на своите бащи.
Всичко,което писах до тук бе с цел обща ориентировка,за да се знае кои са били жителите на тези земи и градове,а и кои са били покръстени там.
Другото важно нещо е,че през IV век Мизия е наречена България от Св.Йероним,който казва и нещо много интересно за хуните-учили са псалтир,което ще рече,че са били християни,а както за всеки е ясно,българите и хуните са съплеменници,а и държавата им е една - (Виж:Кога и къде е създадена България?).
Другото важно нещо е,че когато безбожният Анастасий заточил илирийските(български) владици,се подигнал началника на федератите(мизите-българи)Виталиан начело с много българи,ако тогава българи са водили сражения за избавяне владици от заточение,то тогава за какво късно покръстване говорим?
Другото важно е,че през IV-век когато Мизия е наречена България - Св.Урфила превежда евангелието на готски,за тези в Мизия - българите,едва ли има смисъл да обяснявам защо готите са българи(вижте всички теми свързани с готите,а и проверете първоизточници).
Също така Св.Урфила е и изнамерил писмена за тези хора там.
Да не забравяме,че българските владетели са били християни,а в онези времена ако владетелят е бил християнин не може да се говори,че народа е бил иначе,това са глупости,щом владетелят е бил християнин то и народът е бил християнски,нямаме сведения народа да е бил иначе,макар и да е имало езичници.
Важно е да кажем,че писанията на патриарх Фотий,който години преди мнимото покръстване говори за владици в България,или отговорите на папа Николай до илирийският цар - Михаил,цар на другата България със столица Солун.
Също имаме доказателство за старо християнство у нас в имената на дните,това е лесно обяснимо-за Вторник,Сряда,Четвъртък и Петък няма какво да говорим-те са с имена свързващи ги с подредбата им в седмицата-номер,нас ни интересуват Събота,Неделя и Понеделник,та така,Събота идва от еврейското Шабат(Сабат),като те нямат друга дума за дните ги броят тъй - Сабат първи и т.н.,Неделя е важното,защото както знаем Неделя е ден Господен,именно тогава хората не трябва да вършат труд - Неделя - Не-Деля - Не - Деляй - Не - Работи!
Колкото до Понеделник - По - Неделник - По - Неделята.
Тъй че дори тъй крато изложени тези факти(които са една малка част)са си достатъчни да ни покажат,кога и от кого сме били покръстени ние - българите!
Благодаря за вниманието и лека вечер!
Гласувай:
9
11. nikikm - Здравей!
29.09.2015 23:43
Интересно е годината,когато С.Павел идва по нашите земи! Четох материал от проф. Чилингиров,в който Св.Андрей Първозвани е първият покръстител на българите -37 г. от Хр. Също сочи,че в 325 г. на Никейския събор,българите са представени от десетки,дано не греша,епископи,Българско е покрито с мрежа от църкви и епископии! И въстанието на Виталиан, се връзва с това.
Хубав материал и ти прави чест! Хубаво беше и цветните линкове,поне аз така ги схващам,да бяха активни!Поздрави!
цитирай
2. vitalian4v - Линкове.
30.09.2015 12:03
Здравей,благодаря.
За тези статии едва ли ще е трудно да ги откриеш в блога ми,малко по-надолу.
Поздрави!
цитирай
3. 1997 - Любопитно?
30.09.2015 12:04
"Няма никакви доказателства за такова мнимо покръстване на българи в онова време" от "от някой си "хан" Борис,който уж приел името Михаил(виж:Препокръстването на народа ни!)и то с масови убийства"

Това е много радикално и бездоказателствено. Какви са другите- "истински" факти за Борис Покръстител?
цитирай
4. vitalian4v - ...
30.09.2015 14:48
Има безпочвени гръцки легенди за Борис от Дунавска България,но тогава там е Владимир-Крумов потомец,а за този Михаил тогаз е българският войвода Михаил,адаш на тогава невръстният грък Михаил.
Виж:Препокръстването на народа ни!
И не само от мем,гледай хронистите,изобщо фактите!
цитирай
5. vitalian4v - !!!
30.09.2015 18:40
АКО ИМА КОМЕНТАРИ КОИТО НЕ СА ОТЧЕТЕНИ Е ПОРАДИ НЯКАКВА ГРЕШКА!
Съжалявам за което.
цитирай
6. nikikm - Че ти не четеш ли коментарите!
30.09.2015 23:25
1997 написа:
"Няма никакви доказателства за такова мнимо покръстване на българи в онова време" от "от някой си "хан" Борис,който уж приел името Михаил(виж:Препокръстването на народа ни!)и то с масови убийства"

Това е много радикално и бездоказателствено. Какви са другите- "истински" факти за Борис Покръстител?


Малка част от доказателствата са в коментар номер едно,чети! Не са мои измислици,други хора,по-древни от мен са ги писали,пък има още и планини от доказателства! Мразещите българите искат доказателства,дори и за това,че слънцето грее.Ами грее си и хич не го е еня,кой какво иска! Дядо Вазов го е казал,"Не се гаси туй що не гасне!"..Аксиома е!
цитирай
7. didanov - здравей
01.10.2015 13:52
до скоро и аз лекомислено гледах на тази теза, но има доста логиика в нея. все пак а мен княз Борис завършва този процес на християнизация на българското население. все пак има доказателства, че част от българите и то от управляващата класа са изповядвали ако не само, то паралелно и тяхната религия тангризма. мисля, че би трябвало да се прави разлика, между българите завръщащи се от Азия по родните места и тези, които винаги са населявали земите на север и юг от Истъра.поздрваи
цитирай
8. didanov - дали българите от Стара Велика България са били масово християни?
01.10.2015 14:05
Като подкрепа на думите ми прибавям два исторически источника по темата:
1. Житие на св. мъченик Боян–Енравота, княз Български

«Синът и наследник на хан Крум, хан Омуртаг (816–831 г.), забелязал христианизаторското влияние на Кинам върху ханските синове. Омуртаг се опитал веднъж да го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза. Понеже Кинам рязко отказал да стори това, хвърлили го в затвора за дълги години.

Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.), по молбата на своя по-голям брат, княз Енравота-Боян, той извел Кинам от затвора и го подарил на брата си като роб. Обаче скоро княз Енравота-Боян тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам.

Като узнал това Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Но князът решително заявил:

- Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христа, истинския Бог и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Христа!

Тогава Маламир произнесъл над него смъртна присъда. Преди да бъде посечен, мъченикът произнесъл вдъхновена пророческа реч:

- Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост!

След това Христовият мъченик преклонил глава под меча и приел мъченически венец около 833 година.»
Ключови думи :една идоложертвена трапеза
Боян тайно приел християнско кръщение
откаже от "чуждия Бог,Напразно се надявате вие да я ограничите,и с всички средства да възвръща новопокръстения народ към езическите обреди",Кръстният знак ще бъде -
те отбелязват началото а не края на християнизацията в България.


Втори източник: Преди всичко това е хрониката на абат Регинон (840-915), която само най-общо съобщава, че, когато става княз, Владимир "... почнал да върши грабежи (според друг превод "... почнал да се занимава с лов..."), да прекарва времето си в пиянство, пиршества и разврат и с всички средства да възвръща новопокръстения народ към езическите обреди"

Заключение – българите пристигнали от Стара Велика България едва 200 години след това започват да се християнизират масово. За българите живеещи отпреди Аспарух в пределите на ИРИ най-вероятно да си прав. Поздрави
цитирай
9. didanov - мисля че процесът на паралелно ползване на двете религии
01.10.2015 14:17
е подобен на този във Волжска България - където тангризма и исляма се изповядват дълги години свободно едновременно. Тук следва да си зададем въпроса, има ли са тогавашните ислям и християнство много общо със сегашните такива? според мен по-вероятно е не, защотото да следват почти 1000г. мракобесни години в Европа, които нямат много общо с пъвоначалното християнство например.
цитирай
10. vitalian4v - Да,разбира се!
01.10.2015 15:18
didanov - съвършено прав си!
Разбира се,че е имало някои българи,които не са били християни,но аз говоря за тези от българите,които не са се разселили по света,онези връщащи се от Азия естествено може,а и много вероятно да са изповядвали друга религия,но те не са предвождани от Аспарух от Азия,той просто ги води от Днепър нататък.
Каква е била обаче тяхната религия не мога да кажа без все още да съм проучил този въпрос.
Благодаря за градивната критика,това ще ми помогне доста при следващо проучване,лек ден! :)
цитирай
11. shtaparov - Да не забравяме обачеоткъде идва ...
09.10.2015 18:47
Да не забравяме обачеоткъде идва "еврейското" Шабат (Сабат)- от Българското Сават (Савят,Свят),ще рече Светият (Свещеният) ден,Денят на Световния бог.
цитирай
12. watchtowerman - Ако Борис,(Михаил) не е покръстил населението в държавата си,
19.10.2015 17:55
то защо е ликвидирал 153 болярски рода, отказващи да служат на "новия" бог ? Защо Борис(Михаил) след като е дал Властта на сина си Расате и е се оттегля м ХРИСТИЯНСКИ манастир, се завръща и сваля ат Власт сина си, защото сина му се е отклонил от ФХристиянската Вяра...Т.е. налице е Конфликт по отношение на Вярата - Тангра или Христос, който Конфликт не е с дата 325г., а петстотин години по-късно. След като са ви промили мозъците в Кремъл относно поредната поръчкова фалшификация с историята на България, поне научете Истинската за да знаете какво и къде и как да лъжете...
цитирай
13. watchtowerman - Що ли ми се чини, че се познаваме съвсем отскоро...
19.10.2015 17:59
От съботата - 17 октоври лето 2015...
цитирай
14. vitalian4v - !
20.10.2015 07:05
Има сведения за християнство у българите векове преди Борис.Като например-хуните учили псалтир.
А колкото до това,че съм бил лъжец-ако можеш с източници-докажи го!
Лек ден!
цитирай
15. vitalian4v - !
20.10.2015 07:10
Много по-авторитетни личности са писали много повече,а и много по-коректно по темата от мен!
Като пример ти препоръчвам проф.Ганчо Ценов,а и из интернет има сериозни изследователи,писали по тая тема.
Лек ден!
цитирай
16. vitalian4v - !
20.10.2015 07:10
Много по-авторитетни личности са писали много повече,а и много по-коректно по темата от мен!
Като пример ти препоръчвам проф.Ганчо Ценов,а и из интернет има сериозни изследователи,писали по тая тема.
Лек ден!
цитирай
17. demograph - Славна е историята ни, колкото и да я покриват булгароктоните
02.12.2015 02:00
През 52г. Апостол Павел пристига в земите на тракобългарите, като стъпва на европейска земя при устието на р. Места. Там са го очаквали пратеници от бесите, които са го завели в земите на независимите траки - Орбелус /Родопа, Рила и Пирин/. Там в Гоцеделчевската котловина ,в закътаната долина на река Канина, в местността Козия преслап старо тракиийско светилище, над римските минералните бани между селата Лещен и Фотовища /днешно Огняново/ Апостол Павел прави първото християнско събрание и основава Първата християнска църква в Европа с център на епископията тогавашния римски град Никополис Ад Местум - Неврокопската епископия е първата европейска християнска епископия. Европейският Ерусалим
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 132578
Постинги: 62
Коментари: 241
Гласове: 2793
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930