Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2015 19:46 - На кого е принадлежал САРМИЗЕГЕТУСА?
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 2334 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте,след като доста пъти с Вас сме говорили относно език,писменост,култура,обичаи на нашите деди,дойде времето да видим на кого са принадлежели старите дакийски селища,а именно столицата на сармати и гети - столицата на дакийския владетел Децебал - САРМИЗЕГЕТУСА!
По-рано ( в - Кога и къде е създадена България),с Вас видяхме,че старата държава на хуните(българите) е дакийската,защото Атила е резидирал много близо,ако не и точно където е бил и Децебал,но повече не пояснихме,сега ще се запознаем с подробности,които са известни от много време,но за жалост по една или друга причина не са достигнали до всички или поне до една голяма част от българското общество.
Така,градът
Сармизегетуса се намира в местността Градище в планината Оръжие(доста показателни имена).
image

След като видяхме в кои местности(с типично български думи) и на карта,сега ще трябва да видим обекти,сгради и т.н. от Сармизегетуса и нейните прилики с тези на средновековните български строежи!


image
Пътят в Сармизегетуса.

image
Пътят от Плиска до светилището,което е било разрушено и после създадена Голямата Базилика.

Добре видяхме,че строежът на пътища е еднакъв,време е да видим как стоят нещата с крепостите и другите сгради.

image
image
image
image
Както виждаме,градежите в Сармизегетуса и Плиска и Преслав имат абсолютен аналог.

image
Зидове от Омуртаговият дворец в Плиска,отново - абсолютен аналог,също така с това се разбива и без това несъстоятелните тюркска и иранска тези,които твърдят,че българите били безстроителни,обаче идвайки тук изведнъж от небето(вероятно мнимият Тангра) им пратил знанието за строеж...

Тъй,време е да продължим със старобългарски строежи.
image
Дворецът в Плиска,нарочен за "ХАНСКИ"(?!).
image
Наскоро бяха огласени данни от археологически проучвания в централна Европа, където са открити храмове с аналогичен план, изградени по същия начин, които се датират пето хилядолетие преди Христа!
image
Обрядни кръгли съоръжения, подобни на откритото в цитаделата на Плиска, обявено от "учените" за тюркска юрта или "хански дворец"(?!).

imageКаменни стълбове от Сармизегетуса,абсолютен аналог с тези от т.н.  "Девташлари" от Плиска.
image"Девташлари"-Плиска.

Ето и разположението на камъните "Девташлари" от Плиска:
image
Ако се загледаме,че видим,че както тук(Девташлари) така и камъните от Сармизегетуса са подредени по един и същ начин.

Също така,името Децебал е българско двусъставно име Дете Бал, което означава дословно "голямо дете".
В българския фолклор съществува митологичен образ Дете Големеше, който очевидно е в пряка връзка с историческата личност Децебал.
Бащата на Децебал се нарича Скорило. Това име има за корен "тракийската" /българската/ дума "скор" - бърз. И до днес са се запазили български имена с този корен - например Скорчев.

И ако въобще трябва да доказваме къде са резидирали българските князе преди Аспарух ето и документите:
image
...или още:
image
image
Тъй,те са били просто на север от Дунава,другото интересно е,че Аспарух е наречен Есперерих,
което ни навежда на мисълта, че Испер носи "тракийската" титла РИХ, сиреч името Аспарух е двусъставно "тракийско" име АСПАР РИХ. Нещо повече, добре известно е, че дакийската аристокрация се е деляла на две прослойки, като едните са носели дълги коси, а другите са стрижели и бръснели главите си. Следователно в тези три изречения от Именника имаме цели три доказателства за  местният Балкански характер на българската държава преди , по време, и след Аспарух! Да, Рим изтласква българите насевер от Дунав, но те "държат князуването" в близост до бащините земи, а при първата благоприятна възможност , която съдбата предоставя, Аспарух премества столицата на юг от Дунав - в старите български земи. И наистина, Рим никога не е владял източната част на Дакия, където най-вероятно са резидирали българските владетели преди Аспарух. Владенията на българите са се разпростирали от Дунав до Волга но столицата е била в Дакия.
Не бива да пропуснем да споменем,че носиите от региона са си типично български. :)


Благодаря за вниманието и лека вечер. ;)




Гласувай:
8



1. 1997 - Какво означават на тракийски
19.08.2015 01:37
дилом твирем.
докс твирем.
шегор вечем. от Именника?
Не ми звучат разбираемо като например Градище и Оръжие. Да не би пък тези имена (Градище и Оръжие) да са се появили по- късно,примерно когато днешна Румъния е била в границите на България, а по времето на даките да са били други,пък думите от Именника да са от съвсем друг език?
цитирай
2. vitalian4v - !
19.08.2015 08:06
Всичко трябва да се търси в диалектите,или някъде другаде,все пак именникът не е писан от българин,а от римски хронограф...
П.С:За тези местни имена няма да споря,защото в Панония,днешна Гърция,Турция и т.н. има имена разбираеми на български,така че каквото и да се прави,тюркската теза,както и иранската -издишат от всякъде!
Лек ден!
цитирай
3. andorey - Още малко снимки от Сармизегетуза :)
27.08.2015 04:16
http://andorey.blog/history/2015/08/19/rumyniia-sarmizegetuza-regia.1385097
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 353979
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031