Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2015 12:43 - Историко-географски поглед.
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 1906 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 10.09.2015 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте,днес с Вас ще задълбаем в дълбокото минало на българският народ,чий наследник е и къде са живели предците му.
В своята книга - "Кроватова България и покръстването на българите",Проф.Др.Ганчо Ценов убедително отново е доказал какви са българите и кои са предците им,сега обаче нас ни вълнува да разберем това което и той ни привежда в нея,именно къде са живели скитите и кимериите,които по-късно от Прокоп и съвременниците му са наречени хуни и готи.
Като начало ще видим кое е старото отечество на хуните,най-старият автор,който твърди че хуните са живели покрай Кавказ е Прокоп,чийто Кавказ той описва така:
"От подножията на Кавказката планина едни са обърнати към север и запад и се простират през земята на илирийците и тракийците,други са обърнати към изток и юг и стигат до проходите,в които живеят хуните и водят към земята на персите и ромеите,от които единият се казва Тцур(Чорлу)."
Тоест както виждаме Кавказ се намира в земи на тракийци и илирийци(Тракия и Илирия - Югоизточните балкани и западните балкани).
Също така Прокоп нарича хуните тракоилирийци.
Калиник - ученик на св.Хипатий,който е писал своя труд около 447 г.,тоест век преди Прокоп,той пише:
"Варварският хунски народ,който живееше в Тракия,дотолкова нарасна,че зае повече от сто града и малко остана да застраши(завземе) и Цариград."
Значи всичко сочи,че хуните са европейци,а не късни монголски пришълци.
Време е да разгледаме и по-назад,Херодот дели скитската раса на скити и кимерии,които в едно старо време живели покрай Меотис и Кимерийския канал.Тук интересното е и едно друго сведение на Прокоп:
"Онези,които някога се казваха кимерии,днес се казват хуни,а които в старо време се казваха скити,днес се казват готи."
Тоест,Херодот казва,че край Меотис са живели кимерии и скити,а Прокоп и съвременници са казвали,че там живеят хуните и готите,обаче сега иде време да разберем какво са разбирали тогава под Меотидско блато или Меотидски канал.-
Херодот пише,че Понтът(Черно Море) образува един канал,който се казва Меотис,и се излива в Понта почти там,където и той сам се излива.
Което ще рече,че въпросния канал/залив е Златният рог,тъй щото той се образува от Черно море и се излива там където се излива Черноморе.Есхил,Аполодор,Прокоп и др. са по-ясни в това.
Нека видим какво казва по-старият от Херодот - Есхил,който предава думите на Прометей за бягството на Йо,дъщеря на Инах,княз на Аргос,той казва,че Йо минала през Меотидския канал,за да избяга от Европа в Азия.
Аполодор разказва историята на Йо така:
"Зевс се бил влюбил в Йо,но Хера от завист я превърнала в крава.Тогава Зевс приел образа на бик,но Хера,за да ги раздели отново,пуснала стършел върху кравата Йо.Подлудена от измъчващият я стършел,кравата Йо напуснала крайбрежието на Йоническия залив,спуснала се през Илирия към Хемус(Стара планина),сетне завила към югоизток,минала през земята на скитите и кимериите и преминала през Тракийската теснотия от Европа в Азия,поради което тази теснина се нарекла Бос-пор(волски брод или проход)."
Тоест според Аполодор,Йо е минала от Европа в Азия от днешният Босфор.
Обаче,по-старият Есхил казва,че Прометей казал на Йо,най-напред да тръгне по пътя към изток,където ще стигне земята на скитащите се скити,но да не доближава до тях,а да се отправи към морето.:
"Ти ще стигнеш,казал той,до реката Хибриста",тъй като било трудно да се мине през нея,то Йо трябвало да мине през Кавказката планина,от която извирала реката Хибриста(това е Ибър или още МАРИЦА) и да слезе на юг от нея.
Преди да правим заключения нека видим продължението на разказа:
"Ти по този начин,казал Прометей.ще стигнеш до Кимерийския нос,който се мие от тясното устие на (Меотидския) канал.Него(носа) трябва смело да напуснеш и да преминеш Меотидския канал.Хората ще има много да приказват за тоя път и ще го наричат Боспор(волски път)."
Тоест,Кимерийският нос,според Есхил е днешния нос Галата,при който се намира устието на Златния рог,който Есхил е нарекъл Меотидски канал.
От същият(Есхил)разбираме,че скитите и кимериите тогава са живели в Тракия и че Кавказ е бил тракийска планина,от която извира Хибриста(Ибър или днес Марица),тоест това трябва да е днешната Рила.
И тъй като Кимерийския нос е населяван от кимерии,то и Босфорът е наречен - Кимерийски Босфор.
Страбон пише,че Меотдиският канал се излива в Понта през Кимерийския Босфор,а той- през тракийския в Пропонта,тоест в Мраморно море.
Важно е да се спомене и информацията на юдейският писател Флавиус Йосев(37-100 г.сл.Хр),който казва,че гърците наричали галатите гомар(кимерии),а магогите - скити.
И какво излиза,кимерии и скити са живели в Тракия първоначално,после са отичшли малко по-на север,а не в Азия или далече от Балканите,същите тези Херодотови скити и кимерии са наречени от Прокоп - хуни и готи.
Този постинг бе с цел да се изясни картината около Кавказ и първите селища на скити и кимерии (хуни и готи),за да не се прави объркване в по-нататъчни постинги.
Благодаря Ви за вниманието,дано е било интересно и лек ден. :)





Гласувай:
7



1. 1997 - Статията олеква много
08.08.2015 13:54
Споменаването 5 пъти на "Хередот" вместо Херодот намирисва на невежество
цитирай
2. vitalian4v - !
08.08.2015 14:10
Когато се пише бързо,може да се получи нещо такова,а за "невежеството", наричайте ме както си желаете,тук става въпрос за доказателствата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 354108
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031