Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2022 19:14 - Симеонова България. Българският Свят. В защита на Великият Цар
Автор: vitalian4v Категория: История   
Прочетен: 5261 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Симеонова България. В защита на Великия Цар

1. Встъпление

image

 В духа на глобализма, отцеругателството, идеологиите на анти-национална основа, историческа фалшификация и обезродяване, българската история бе подложена на невиждана атака, фалшификация, кражба и обезбългаряване. Безбройни НПО-та, международни фондации и безродни продажници от години насам хулят всичко българско, омаловажават постиженията и заслугите на България в исторически и световен мащаб. Те деморализират нацията ни, отслабват държавата ни, разрушават духът ни.

От всички фалшифицирани, изменени и превърнати в глобалистка, нео-либерална пропаганда, не бе пощаден и Великият Цар, царят поставил началото на Златния Век в България, нападнат бе и цар Симеон I Велики. Той бива обвиняван в падението на България, нещо случило се 91 години след смъртта му. Той бива обругаван като „глупак”, въпреки своя прозорлив държавнически поглед и нюх и своята невиждана дотогава образованост. А Симеонова България бива принизявана от своята военна, политическа, книжовна, културна и религиозна хегемония, доминация и влияние както над Източната Римска Империя или още Византия, така и над целия славянски и православен свят, до една нищо и никаква държавица без особен принос и наследство в човешката история.

Не само това, но и съвременните българоубийци обвиняват този велик цар в лудост! Този велик войн, книжовник, просветител и владетел, извоювал достойно място на Родината ни под слънцето, биде обвинен в недалновидност, глупост, лудост и на всичкото отгоре и обвинен за падението на България.

Това нещо, родено от мрачни умове и черни души може да бъде повярвано единствено от едни наистина тънещи в мрака на непросветеността умове и друго подобни българомразци.

 

Тази анти-българска пропаганда и идеология обаче, ще бъдат решително съкрушени от самата историческа истина, последици и реалност на събитията и наследството от онази отминала славна епоха – епоха, която ще свети още по-силно за идните български поколения и ще възроди България със всичката й слава!

Време е ние, съвременните наследници на човекът, който защити царството ни от недоброжелателите му да направим същото за него. Време е да защитим Цар Симеон I Велики, Симеонова България и наследството му!

2. Симеонова България

image

Симеонова България днес представлява една велика гордост, един светъл спомен и блян за всеки българин, В своето време Симеонова България е била една богата, развита и влиятелна империя, която е доминирала своя най-голям противник Византия (Източната Римска Империя/ИРИ) и е била политическия хегемон не просто на Балканския полуостров, но и в цяла югоизточна Европа.

Симеонова България е родината на Кирилицата, страната създала една от дванадесетте човешки цивилизации според думите на историка Арнолд Тоймби – Славяно-византийската цивилизация. Симеонова България е просветила целият славянски свят с писмо и вяра и е поставила българският език наравно с латинският и гръцкият. Симеонова България е първата страна използвала и дори създала титлата „цар” и е причината българите и България да получат своето достойно и заслужено място на този свят.

В Симеонова България се развиват изцяло нови типове архитектура, литературни жанрове, чутовното по размерите си просвещение, разцъфтяващи се отрасли, занаяти и икономика. И ако светия княз-покръстител Борис-Михаил започна официалното покръстване на България, то Симеон не само че го довърши, но и утвърди за векове напред. Симеонова България, предпоставките за която постави княза Борис-Михаила, то гео-стратегът Симеон превърна в геополитически титан за времето си и най-влиятелния културен фактор в цяла югоизточна Европа за столетия напред, чието наследство и последици промениха света и го направиха такъв какъвто е той днес.

Симеонова България е не просто един териториален, политически, икономически, военен, културен и просветителен гигант, но е и един паметник на величие, с което трябва да се гордеят всички българи, дори и всички славяни!

3. Културен Възход на България

image

Културният възход на Симеонова България се дължи на няколко неща, най-главни сред които – енергичността и високата ерудиция на българският цар, умноженото финансиране на литературните школи, по-късно произвели Кирилицата, множеството културни и архитектурни проекти и умелото формиране на кръг от книжовници, останал в историята като Симеонов Кръг. Тогава Преслав, столицата която Симеон строи в продължение на 28 години става културен и религиозен център на целия славянски свят.

В този небивал културен разцвет се превеждат множество светски и религиозни трудове, пишат се нови, създават се нови жанрове и типове изкуства, които процъфтяват. Точно в този период може да се каже, че християнството е напълно утвърдено, а просвещението на народа пълно, като това просвещение надхвърля териториалните и времеви граници на Симеонова България и служи за основа на другите славянски народи и държави, Тогава, можем да твърдим се и появяват „славяните” в смисъла на определен род хора на словото, по-късно изменили значението си през царуването на руската императрица Екатерина Велика.

За славяните виж статията „Митът за Славяните” (https://vitalian4v.blog.bg/history/2015/07/12/mityt-za-slavianite.1375786)

4. Културно Влияние на България

image

Българското културно влияние е още една тема заслужаваща отделна статия и специално внимание – нещо, което ще бъде сторено в недалечното бъдеще. То също е и обект на хули и нападки, както от безродници, тъй и от чужденци поради две низки причини – неистова завист и омраза И с цел деморализация на българската нация.
 Това не ще бъде подминато.

Сега ще се фокусираме върху последиците от царуването на княза покръстеля Борис-Михаил и неговият велик син Цар Симеон I.

Българското културно влияние може да се раздели на няколко части: просветно-книжовно, културно-традиционно, религиозно и държавно-обществено.

Мнозина са българите станали духовни и политически водачи на други страни, пример за които можем да дадем в Сърбия и Русия. Нашият бит е пръснат от Беломорието, през централно-източна Европа, чак до Балтийско море, а напата азбука е официална в 12 страни, а отчасти официална в 3, като е широко разпространена сред обществата, образователните системи и със специален статут в 5 държави. Българското културно влияние в миналото е достигнало и по-далече, чак до Египет и други части на Африка, Азия и света. Нашият език, познат под две названия – църковнославянски и старобългарски е бил официален във всички славянски страни, като дори Полско-Литовското княжество го е използвало за свой официален език – документът учредяващ началото на тази държава е писан на старобългарски. И имайки предвид, че ние първи сред славяните сме имали писменост, то можем уверено да твърдим, че нашият език е бил пренесен сред другите славянски племена и народи и е послужил за формирането на техните собствени езици.

Най-голямото постижение на българската култура е създаването на съвременното славянство, което е формирано под доминацията на създадената от България Славяно-византийска цивилизация. България съшо става прецедентът за всички останали православни народи, като тя придобива първата национална църква в Европа, нещо към което ще се стремят поколения други народи, и чиито пример те ще следват.

Всичко това може да бъде проследено до геополитическите решения на княз Борис-Михаил и тяхното довършване и надграждане и отстояване на царя Симеона Велики.

5. Военен и политически възход, влияние и хегемония на България

image

Симеонова България се превръща не само в културно-религиозен, архитектурен, светски и икономически център и хегемон на Балканите и на цялото славянство, но и се превръща в Третата най-могъща и влиятелна сила в цяла Европа. Симеонова България се превръща във военен и политически хегемон на целият европейски югоизток, а цената за това плащат всички нейни противници, най-вече тотално разгромяваната Византия, която е не само унижена военно и политически от Симеон, но и икономически разбита от ежегодните данъци, които тя трябва да плаща на България в името на мира и съществуването си. Византия е също така и обществено разделена. Малко известен факт е, че по онова време сред византийското общество и аристокрация се формират про-български кръгове и настроения, чийто най-голям изразител е била величествената статуя на Цар Симеон Велики в центъра на Цариград.

Симеонова България не само доминира Византия, но и покорява останалите съседни страни без Хърватия, която покорява културно. Балканският полуостров по онова време е нищо друго освен Български Полуостров.

С извоюването на императорската си титла, Симеон превръща статуса на България в империя, традиция и статус продължени и неоспорвани чак до 40-те години на ХХ век. С тази своя победа, Симеон също създава и славянската титла за император – Цар – титла, която ще бъде използвана от множество други славянски владетели и държави. Отзвука от Симеонова България ще диктува как славянския свят вижда региона и мирогледа му за векове напред, ехо което кънти дори и днес.

6. Изтощаването на Византия

image

Противно на съвременната пропаганда, която гласи, че Симеон бил изтощил и едва ли не разорил България, то истински изтощеният и разорен в тази ситуация е била Византия. Симеоновите войни срещу Източната Римска империя са били изключително на византийска територия с пълен разгром за византийците във всички битки, опустошаване, изключително тежки икономически последици за византийците. Всичко това единствено подсилва България, която не търпи опустошение на своя територия, не търпи разгром на цели армии и не търпи такъв икономически гнет – не, България печели от завзетите византийски земи. България печели от покореното население. България печели и от ежегодните данъци, които Византия й плаща.

Не случайно когато Симеон Велики умира, Цариград си отдъхва – Симеон и неговата България са били не просто един жесток бич за Византия, но и най-голямата и могъща екзистенциална заплаха за самото съществуване на Империята.

В този период Византия е:

1. Културно изместена от България

2. Военно доминирана от България

3. Икономически изместена от България и заплащаща тежки ежегодни данъци на България

4. Политически доминирана от България

И

5. Тотално разорена от България

Това иде да рече, че не България, а Византия е била изтощена и разорена от Симеон. Всичко останало е пропаганда.

7. Дълбокият Мир при св.Цар Петър I Български

След смъртта на цар Симеон I Велики, държавата поема неговият втори син цар Петър. Един също така неоценен и често подценяван владетел. С възцаряването си цар Петър сключва мирен договор с Византия, която тоново е задължена да изплаща годишен данък на България. Този мир останал известен като „Дълбокият мир” продължава цели 43 години. С подписването на този договор, ние виждаме, че Византия е била повече от готова да изплаща тежки ежегодни данъци на България, отколкото да бъде подложена на подобно, или още по-унищожително от Симеоновото разорение на империята си. В този продължил четири десетилетия мир, България не само упреква и засилва своята сила, но и разширява своето влияние. В този дълбок мир Византия получава тъй нужното време да се възстанови от огромното разорение причинено от Симеон. Особено показателен е фактът, че Византия се решава да воюва с  България едва след 43 години на мир и то не самостоятелно, а в съглашение с друга голяма сила – Киевска Рус.

Може да се каже тогава, че дълбокият мир при цар Петър I е бил по-благоприятен за Византия, отколкото за България.

8. Две държави срещу една

Особено показателен за мощта на България и слабостта и страха на Византия, останали още от времето на Симеон Велики е факта, че на Византия са й нужни повече от 40 години и спечелване на съюзник чрез крупни подкупи от север, за да се реши да воюва отново срещу България. Не само това, ами и фактът, че тези две несъмнено големи сили не успяват да покорят страната ни, те успяват да окупират временно източната част на България, но западната остава и по-късно ще се яви като нов бич за византийците.

9. Полувековната борба за овладяването на България

Доказателство за силата на България и това, че цар Симеон не е виновен за някакво мнимо изтощаване на държавата е полувековната война, която Византия води срещу България – война, която въпреки, че завършва с Византийска победа, то изтощава империята до такава степен, че тя е принудена да прави компромиси с вече победената местна аристокрация само за да съумее да задържи победата си. И не само това, главният фактор за падението на България е един последен и фатален военен, материален и морален разгром – ослепяването на Самуиловите воини – тежко деморализиращо злодеяние, което не само срива бойния дух на нацията, обременява я икономически, но и погубва българският цар. Това, което е ключово тук е, че на Византия й отнема 43 години за да се възстанови от Симеоновите войни, съвместна атака 2 срешу 1 държава и полувековна война да сломи една уж „изтощена” и „отслабена”, „разорена” държава, за каквато пропагандират враговете на България.

10. Заключение

image

В заключение можем да кажем, че Симеон не просто, че не разорява и отслабва страната, ами напротив, той я подсилва, дава началото на най-великата българска експанзия във всяко отношение и издига статута й в пълноправна, равна и официална висока култура и империя. Падението на България случило се цели 91 години след Симеоновата смърт не може да бъде свързвано с него, там имат роля други фактори.

Симеонова България и нейният Златен Век завинаги ще останат като светъл спомен и велика гордост, блян и мотивация за всеки българин от всички времена и всички краища на мира!

КРАЙ.

Да живее България!




Гласувай:
4



1. leonleonovpom2 - Поздравления Викторе, за пости...
26.06.2022 01:00
Поздравления Викторе, за постинга!
Ще взема отношение за "вината" на Симеон за падането на България Тази теза, като я чух, изумях, преди години Всичко друго е желязно!

Ще направя паралел с Априлското въстание В него България е победена, защото е сама ! Само 35 години след него, България, почти сама, разгромява Турската империя Причина- високата раждаемост през този период, по 8 - 10 деца в семейство Дала възможност България да има половин милион боеспособна армия!

Да се вини Симеон Велики заради войните ,че е обезкървил България е пресилено Дори и да се приеме за отчасти вярно, за две поколения след Симеон Велики, при високата раждаемост, каквито и загуби да е претърпяла България по негово време в човешки ресурс, те са възстановени! Не е тази причина за падането на България
А липсата на желязна ръка и мъдрост в управлението на наследниците му, най- вече внуците, за което може д се вини зар Петър Ге са фигуранти, дори и когато по право ,властта им е отстъпена!
Сега, с бягството на младите навън и отказът им от Българското, на дневен план е третото падане на България
Поради липса на млади хора, на отрицателна раждаемост1 Това е война, които ние водим срещу себе си! И сами, без чужда помощ, се ...побеждаваме!
Няма го Българският дух!

Лека нощ!
цитирай
2. barin - Здравей, Викторе. Цар Симеон е в...
27.06.2022 18:14
Здравей, Викторе. Цар Симеон е велик владетел не само заради многот спечелени войни. При него продължава започнатия културен възход при княз Борис I. Не случайно според историците Симеон Велики е най-образования наш владетел. Царят се е справил със сложната обстановка в Източна Европа и е увеличил територията на България.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 353915
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031