Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2022 15:59 - България - между чуждопоклонничеството и предателството ВТОРА ЧАСТ
Автор: vitalian4v Категория: История   
Прочетен: 7297 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 18.06.2022 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ЧАСТ ВТОРА

6. Манталитетът на предателството

 Манталитетът на предателството се свързва с няколко опорни точки на всяко чуждопоклонничество, определени социални и персонални психологически характеристики. Нека започнем от най-човешките, психически и социални характеристики.

6.1. Личностни Характеристики

Личностните характеристики при изграждането на определен мироглед са сложна и дълбока тема, достойна за научен труд от БАН или друга академия специализираща в човешката психология, но със сигурност са свързани с изживяното, с преживяното, с житейския опит – най-вече в ранна и млада възраст.

***!!!ЗАБЕЛЕЖКА: ТУК ТРЯБВА ДА ИЗЯСНЯ ЗА ДА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ НЕ ГОВОРЯ ОТ ИМПИРИЧЕН ОПИТ ПРИДОБИТ СЛЕДСТВИЕ НА ЗАДЪЛБОЧЕНИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ (НЕЩО КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СТОРЕНО РАНО ИЛИ КЪСНО), А ОТ ЛИЧЕН ОПИТ -  СРЕЩИ, ПОЗНАНСТВА И НАБЛЮДЕНИЯ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПЕРИОДА ОТ 2015 ДО 2022!!!***

А) Психологически Характеристики

Развиването на манталитет, който води до предателски действия най-напред започва с оформянето на апатия и нихилизъм. Индивидите развиващи тези склонности са преди всичко социално неадекватни, от разбити или нефункциониращи семейства, също и от семейства членуващи в секти, индивиди, които не могат адекватно да се приспособят към социума си и са отхвърлени както от него, така и от самото си семейство. Този опит, съчетан с напредването на възрастта води до много житейски, академични и професионални спънки – всеизвестен факт е,че хората които имат по-високо самочувствие, имат увереност и добри социални умения са доста по-успешни в професионалния и социалния си живот. Това не е така при хората развиващи предателски наклонности. Те в повечето случаи изпитват негативната страна на живота – отхвърляне, неадекватност, неразбиране. Те обаче не могат да помислят логично над това и да направят опит да поправят самите себе си – не, те обвиняват колективно другите за собствените си несполуки, така намразвайки обкръжението си, общността си, обществото си, дори народа и държавата си. Можем да предположим, че при тези индивиди трябва да се очакват, или вече се наблюдават антисоциални, мизантропски тенденции. Те мразят не просто хората накърнили ги, те мразят хората по принцип. Те са антисоциални мизантропи, които не виждат живота като нормални хора, а откриват смисъл само в това да мразят и ако могат да унищожават. Често те се вкарват в квази-религиозни, или псевдо-научни делюзии за положението си спрямо обществото и искрено вярват, че обществото е – 1. Изначално сбъркано, тълпа недостойни плебеи, които са роби на своята глупост и сатаната , или 2. Биологичен отпадък отглеждан специално за да бъде насочен срещу тях и природата. Разбира се, обясненията, оправданията и вярванията може да варират, но в повечето случаи току-що показаните примери са главните мотиви на едни отхвърлени поради собствената си недостатъчност индивиди да намразят обществото си, народа си, човеците.

Б) Социални Характеристики

Социалните характеристики са подобни на психологическите, но се различават по това, че те не са толкова обвързани с вътрешния свят на индивидуалната психика, колкото са оформили психиката на индивида. Социалните предпоставки за развитието на мизантропия и предателски манталитет са лоши срещи с най-долната част на обществото, нисък социален статус (не във всички случаи обаче), затруднение в професионалната или образователната сфера. Тук социалния опит, а не семейния съчетан с външен опит оформя манталитетът на предателството. Срещите с вярвания, поведения и социални течения противоречащи на вярванията на индивида са способни да се проявят под главно две форми – развитие на реформизъм – ако индивидът реши, че е нужна реформа в обществото за неговото добруване, или мизантропия – ако индивидът реши, че обществото е изначално сбъркано и е недостойно за по-нататъшен живот в този си вид. Така се и раждат социопатите и психопатите в политиката или с властови лостове, хора които са лично дълбоко сбъркани, но вярващи, че не те, а обществото им е дълбоко сбъркано и тъй подтиквайки ги към предателство и мизантропия.

В) Чуждопоклонничество

Другия важен елемент във формирането на предателският манталитет е чуждопоклонничеството, което се явява точно както предполагаме – в извисяване на чуждото, в идеализиране на чужда култура, политика, история и прочее, в любов, възхищение и желание да бъдат част от друга група, а не от своята. Добър пример за подобен тип чуждопоклонничество можем да дадем с – 1. Гръкоманите (все още има такива, за жалост повечето са в сферата на образованието и по-специално в предмета по история); 2. Сърбоманите (македонистите от Северна Македония); 3. Туркофилите (има доста такива), 4. Тежките и радикални русофили и 5. Евроатлантиците.

Тук нещата могат да се формират по няколко начина – както от невинно възхищение, идеализация на чуждото, така и същото това съчетано с едно от двете, или двете други характеристики от точки А и Б. Чуждопоклонничеството има много измерения и се явява под различни форми – както в личния живот на дадения индивид, така и в социалния и публичния му живот – в политиката, на работа, в образованието и сред семейство и приятели, дори и насаме. Да опишем всички начини и прояви на чуждопоклонничеството ще бъде почти невъзможно, но можем да посочим главните направления, по които то се познава – незачитане или омаловажаване на родното, извисяване на чуждото, презрение към род и родина, засилена жажда и копнеж за интегриране и асимилация в чужда група, или обратното – чужда група да бъде интегрирана в родната група – мултикултурализъм. Чуждопоклонничеството несъмнено е една от най-тежките болести, от които даден човек може да страда, защото тази болест се явява социален и държавен канцероген, който е способен да зарази и други, или да деморализира другите, да влияе, да пречи. – тази болест трябва да бъде унищожавана до последната наченка на нейното присъствие, както в самите нас, така и в семейството ни, сред приятелите ни, в обществото и в политиката.

Г) Чуждите агенти

Чуждите агенти на първо време да кажем, могат да бъдат комбинация от всички три по-горе посочени елементи. Те също могат обаче, да не отговарят на нито една от по-горе посочените характеристики, а да служат на чужди интереси поради финансови, лични и други причини като обвързаност с чужди фондации, грантове, шантаж, рекет, компромати и прочее. Те главно се откриват по високите постове на държавната власт, в добри позиции из частния сектор, особено тези в ключови отрасли, както и в международни, или вътрешни НПО организации и прочее.

6.2. Заключение

В заключение можем да кажем, че манталитетът на предателството се оформя в следствие на личностно-психологически фактори, социални фактори на взаимодействието, финансови и институционални фактори зависещи от чужди елементи поели суверинитета на страната в свои ръце, или на чуждопоклонничество. Предателството може да се изрази както във физическо, юридическо, така и в морално отношение. То е всяка постъпка против или без интереса на родното в нея, в ущърб на родината, в полза на чужди интереси. Чуждопоклонничеството и предателството имат много форми на проявление, както и много фактори създаващи ги, но главното помежду им е тяхната вредителска основа – те деморализират обществото, отслабват социалните връзки, разклащат държавата и правят бъдещето на народа и родината неясни – дали ще ни има след десет години, или не!?

Главните методи използвани за деморализация, отслабване и разклащане на обществото, народа и държавата са чрез:

А) Фалшифициране на Историята

Б) Омаловажаване значението на род и родина

В) Отричане на родните заслуги

Г) Извисяване в статус на култ чуждото, а родното бива заклеймявано

Д) Вредителски семейни, обществени, институционални и политически политики и практики

Е) Саботаж на родът и родината

Ж) Предателство под всякаква форма в полза на чужди интереси

 - Можем да продължим и още, но няма да има смисъл, надяваме се че дотук изказаното пределно ясно е показало общите рамки, в които предателството се формира, гравитира и оперира. Тези СЕДЕМ ключови точки не изчерпват цялата картина, но са достатъчни за да посочат главните способи и модус операнди на предателството, чуждопоклонничеството и вредителството.

7. Вълци в овчи кожи

Тук е изключително наложително да се отбележи и един много опасен, но все по-нарастващ феномен сред българското общество. Нека тази глава от този дълъг анализ бъде приета като предупреждение, да служи като маркер и показно за това какви опасности още се крият за България и българите в собственият ни двор. Това са хора, които несъмнено са интелигентни, но страдат от болест на величие, те смятат единствено себе си за знаещи, за можещи, за достойни. Те не уважават народа си, не уважават историята му, нито уважават родината си, те желаят единствено да постигнат своите низки цели и въжделения използвайки родината като инструмент за тях. Те ще говорят благо, ще насърчават определени дейности, но в своята вътрешност са прогнили. Те не разбират народа си и не искат да го разберат. Тази липса на разбиране на народа ги кара да го считат за нисш биологичен отпадък, за сбирщина от плебеи, долнопробно простолюдие и прочее. Те твърдят, както един водач на сектантски култ може само да твърди, че те единствени (не групата им, не – а самите те като една единствена личност) знаят и могат да спасят народа, но само чрез техния метод. Те за щастие нямат власт, не са и в политически организации, нито пък са близо до каквито и да било властови лостове, но тях ги има, стават все повече и повече и това може да бъде опасност за в бъдеще. Нека се знае, че те не искат родината да благоденства – не, те искат техния ред и виждания да благоденстват, а ако не стане тяхното, то България огън да я гори! Бъдете бдителни и внимателни – тези хора съществуват и не знаете колко много са всъщност.

8. Родолюбие и Отечествознание

Ние като претендиращи да бъдем осъзнати и разумни родолюбци трябва да сме също такива и познавачи на отечеството си, да разбираме народа си – не трябва да го съдим защо е такъв и как така е такъв – не, ние трябва да го разбираме, да му съчувстваме и да изваждаме решения от сегашното му положение за бъдещето. Ние трябва да сме напълно наясно, че света не е перфектен, в това число и родината и народа ни, но не бива да се отчайваме, напротив това трябва да ни мотивира още по-силно за правото дело. Ние трябва да интегрираме в себе си всички народни мъки, всяко негово вярване, всяко негово желание, интерес и нужда за да можем систематизирано и логично да извлечем нужното за да знаем от какво всъщност се нуждае България. В много случаи народа наистина не знае какво иска и кое е най-добро за него, но това не е изцяло негова вина – живеем във векът на заблудата, на деморализацията и асимилацията, това е нормално да се случи и именно за това ние българските родолюбци сме призвани да решим за него най-доброто, да го упътим, да му помогнем – да го просветим и да го възродим. Ние трябва да сме водени единствено от хладен разум, неизмерима любов към Отечеството и неговите история, интерес, благоденствие и бъдеще. Това е правото дело.

Не бива да се водим от Филия и Фобия! От кога отношението към една чужда държава, съюз или страна определя как ще живее България? Откога България изгуби своя път? Нима ние нямаме свой път, свое битие? Имаме! Имаме и ще си го проправим сами ако трябва! България това е дух. България това е приемственост. България това сме всички ние. България това е ОтечествоТО ни!

**********

Врагът е вече сред нас, той не е пред портата. Той броди из нашите улици, по телевизионните канали, в интернет, той е във властта, в медиите, в институциите, той е сред нас – физически и метафизически. Той ще се опита да подкопае всяка основа на нашият българизъм, ще подкопае основните ни ценности, нашата основа, нашата вяра, ще иска да ни обезнадежди – да ни покори. Наш дълг е днес ние да отстоим на този не само физически, но и духовен враг и да го сразим, да го прогоним извън пределите на драгоценното ни Отечество и да не позволим той отново да припари до Него. Нещата, които ни разделят – трябва да ги превърнем от довари в мостове – нека ги интегрираме в себе си за да бъдем на една вълна, за да не си противоречим, а за да се надградим. Събитията от миналото да използване за поука, а не за разединение. Българин с българин да се не хваща за гуша, а ръка за ръка да строи новото бъдеще на България. Време е да заменим старата максима – Разделяй и владей, с още по-старата и вярна максима – Съединението прави силата! Време е да възродим себе си за да възродим България! Време е Българизмът да победи!

*********

Не бива да бъдем чуждолюбци и чуждопоклонници. Трябва да помним историята такава каквато е – и добра и лоша.

Пазете родолюбието в себе си, развивайте се в добри и достойни българи и винаги поставяйте България над всичко!

КРАЙ!




Гласувай:
6



1. dobrodan - Другарю Виталиане, защо тези писания толкова силно напомнят
18.06.2022 17:11
на едни същите такива от 1917-та година...
После пак на едни такива от 1929 година...
И така до 1989-та година....
Врагът с партиен билет?
цитирай
2. krumbelosvet - Фактори много
18.06.2022 20:24
Но кой фактор е решаващ?
Още древните демокрации са родили извода - рещава народът, а какво ще реши народът, решават ОРАТОРИТЕ. Днес МАСМЕДИИТЕ са в ролята на ораторите, но с много по-голяма мощ. И са в ръцете на БОГАТИТЕ масмедиите, и не просто богатите, а НАЙ-БОГАТИТЕ. Най-богатите не в махалата, а НА СВЕТА.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
19.06.2022 08:21
Да , от предателствнвото и от чуждопокронничеството ,съчетани с животинската потребителност идва всичко довело ни до този хал!
Предателството на болярите е довело до падането на ПБЦ, същото предателство- и на ВБЦ
Износът на краден капитал в чужди банки днес, да видим какви благини ще ни донесе!?

Хубав ден!
цитирай
4. kirk - Ако беше истински родолюбец
22.06.2022 15:38
Ако беше истински родолюбец, щеше да знаеш, че знамето, което показваш е гавра с официалните държавни символи и в развити демократично и цивилизационно държави се инкриминира! Съфорумецът dobrodan също демонстрира подобно невежество и нихилизъм, показвайки държавното знаме с някаекъв стилизиран симвло на женски полови органи. тука виждаме някакво корабно кормило или темплиерски надгробен паметник, що ли??? Мааамата... Вие идиоти ли сте??? Бавни??? Върху официалното държавно знаме може да стои само гербът и аз бих те пратил да чукаш тухли, докато не се научиш първо да уважаваш българските официални държавни знаци-символи, а после - да престанеш да се захласваш по идиотизми!!!
цитирай
5. vitalian4v - Тук виждаме един...
22.06.2022 18:43
kirk написа:
Ако беше истински родолюбец, щеше да знаеш, че знамето, което показваш е гавра с официалните държавни символи и в развити демократично и цивилизационно държави се инкриминира! Съфорумецът dobrodan също демонстрира подобно невежество и нихилизъм, показвайки държавното знаме с някаекъв стилизиран симвло на женски полови органи. тука виждаме някакво корабно кормило или темплиерски надгробен паметник, що ли??? Мааамата... Вие идиоти ли сте??? Бавни??? Върху официалното държавно знаме може да стои само гербът и аз бих те пратил да чукаш тухли, докато не се научиш първо да уважаваш българските официални държавни знаци-символи, а после - да престанеш да се захласваш по идиотизми!!!



Дами и господа, тук виждаме един разярен индивид, който както си личи не може да се изразява нормално и смислено. Също така виждаме, че даденият елемент не казва нищо съществено по темата, а атакува един "аватар" на виртуален блог. Одобрих този коментар само с една цел - да се посмеем на подобни хора, които са пример за това какво НЕ трябва да бъдем и какви НЕ трябва да ставаме. Лек ден. :)
цитирай
6. kirk - Темата ти дълбоко, ама много дълбоко
23.06.2022 06:31
Темата ти дълбоко, ама много дълбоко НЕ МЕ ВЪЛНУВА, защото не съм българин и дори не съм български гражданин. Но за да морализаторстваш, трябва първо да оправиш собствените си "кривици", а ти дори с ника си афишираш чуждопоклонство, освен ако не смяташ че имп. виталиан е бил българин, хаааааааааааа!?!!! Скапан аграрфашага!!! Между другото 19 години преподавах българистика в Торонто, а ти си текезесар с абмиции да бъде социален психолог що ли???
цитирай
7. vitalian4v - Тогава....
23.06.2022 10:14
kirk написа:
Темата ти дълбоко, ама много дълбоко НЕ МЕ ВЪЛНУВА, защото не съм българин и дори не съм български гражданин. Но за да морализаторстваш, трябва първо да оправиш собствените си "кривици", а ти дори с ника си афишираш чуждопоклонство, освен ако не смяташ че имп. виталиан е бил българин, хаааааааааааа!?!!! Скапан аграрфашага!!! Между другото 19 години преподавах българистика в Торонто, а ти си текезесар с абмиции да бъде социален психолог що ли???



Тогава какво търсиш тук злобни чужденецо? Какъв си? Откъде си? Право имаш ли да пребиваваш на територията на родината ми неграмотни, платени и злобни старче? Ще те разуча кой си и ще разбера дали не трябва да се свърша с имиграционните служби. Това настрана. Какъв го дириш тук и като какъв се изказваш? Като не-българин и то без гражданство,то ти трябва да си по-нисък и от тревата,а не да се ежиж в интернет. Хайде бягай обратно откъдето си дошъл.
цитирай
8. kirk - Виж се само какви измислици
24.06.2022 07:46
Виж се само какви измислици и алогични изводи произведе за нула време?! Не съм в България и не си ти този, който ще ми търси сметка по каквто и да било въпрос, защото нямаш никакви такива права и привилегии!!! Разучи добре кой съм, какво, що и чак тогава драскай тъпизми!!! Ние сме ви освобождавали от османско и сме ви подарили тази земя, за която не си мръднахте и пръста и в която се изсрахте вече над един век!!! Доказахте и продължавате да доказвате колко сте негодни и вредни!!!
цитирай
9. vitalian4v - О значи...
24.06.2022 12:57
kirk написа:
Виж се само какви измислици и алогични изводи произведе за нула време?! Не съм в България и не си ти този, който ще ми търси сметка по каквто и да било въпрос, защото нямаш никакви такива права и привилегии!!! Разучи добре кой съм, какво, що и чак тогава драскай тъпизми!!! Ние сме ви освобождавали от османско и сме ви подарили тази земя, за която не си мръднахте и пръста и в която се изсрахте вече над един век!!! Доказахте и продължавате да доказвате колко сте негодни и вредни!!!


О, значи си злобен руски плъх! Били ни подарявали земята. Вие се радвайте, че беше България да Ви даде азбука и религия защото още щяхте да сте първобитните диваци, които всъщност сте. Единственият негоден и вреден тук си ти злобна дядка такава. Хайде марш на Волга или в Урал и повече не се мяркай тук. Ясно е, че избиваш комплекси и вероятно си в нетрезво състояние.

ПС: До читателите - нарочно одобрих този коментар. Този елемент беше наспамил още доста, но реших да ни ги спестя и ги изтрих. Този обаче одобрих да бъде публичен за да може да видите що за индивиди виреят из българското интернет пространство - българомразци, комплексари, злобари и прочее вредни елементи, без които света щеше да бъде по-добро място.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 353990
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031