Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2022 11:01 - © Исторически паралели
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1469 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 03.03.2022 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
03.03.2022г.

     Историческият опит говори, че България може да е лоялна като членка на Европейския съюз и НАТО, без да се държи като неприятел на Русия. Струва си това да се напомни във връзка с изявленията на президента Плевнелиев, който иска "повече НАТО" в България и на практика нагнетява напрежение в отношенията с Русия. Дори му се привиждат руски бойни самолети във въздушното ни пространство.
Като държавен глава господин Плевнелиев може да се поучи от своя далечен предходник цар Борис III, макар да знам, че няма неговите качества. Царят е единственият съюзник на Хитлер, който не прекъсва дипломатическите отношения със Съветския съюз, не изпраща на Източния фронт нито редовни войски, нито доброволци и остава в историята със своя завет : "Винаги с Германия и никога против Русия".
Този израз е от един труден разговор с германския министър на външните работи Йоахим Улрих Фридрих Вили фон Рибентроп през лятото на 1942 година. Тогава, за да обясни отказа да изпрати войски против Русия, монархът се позовава на това, че "народът е русофилски" и няма да се бие на Източния фронт.
"Тогава – репликира германецът – изпратете един експедиционен корпус при Ромел в Северна Африка".
"Моят народ – обяснява Борис III – се бие само на Балканите, където има етнически наши земи, не може да се бие на други фронтове".
Рибентроп му напомня, че в германската легация в София са постъпили 1500 молби от български младежи, предимно ратници и легионери, които искат да се сражават срещу болшевизма на изток.
Царят отговаря в духа на : "Аааа, те не знаят какво нещо е войната". И тогава Рибентроп, вече подразнен, казва : "Добре де, кажете с едно изречение девиза на вашата политика". Борис III му казва : "Моят девиз е "Винаги с Германия и … (попарвайки доволната усмивка на министъра) никога против Русия".
Той е успял в изключително критични обстоятелства да осъществи този завет, знаейки, че геополитически страната му е между двете велики държави Германия и Русия. И когато те са в добри отношения, това е добре и за нея. За съжаление в двете световни войни те бяха в конфликт и поради това България нямаше добра съдба.
Поуката за президента Плевнелиев – ако иска да се поучи от историята – е да не избързва да заклеймява Русия, понеже тя, видите ли, завзела Крим и била заплаха за своите съседи.
Люшкания ту "против" Русия, ту "за" в българската история има и преди Втората световна война. Още след Освобождението някои новоизлюпени политици започват да търсят причина да се отдалечат от Русия и да се ориентират към Средна и към Западна Европа. Разбира се, в онези времена Руската империя не е била образец за развита държава и е естествено, че Княжество България се ориентира към Австро-Унгария, към Германия и към Великобритания в три последователни периода.
Но не е било необходимо да се делим на русофили и русофоби, германофили и германофоби, австрофили и австрофоби и така нататък. Исторически е доказано, че това е вредно; ние се противопоставяме, хабим национална енергия и губим историческо време.
Ще трябва да преодолеем "филствата" и "фобствата" във външната политика. Там трябва да има само интереси. Това важи за отношенията не само с Русия, но и с другите велики държави.
Впрочем в цитирания разговор с Рибентроп има пример за това как цар Борис III играе с русофилската карта. За разлика от Плевнелиев и други закъснели стамболовисти това не го е притеснявало.
В януарския брой на списание "Тайм" от 1941 година, точно преди България да бъде присъединена към Тристранния пакт, цар Борис III е на корицата като личност на месеца
image
От това списание е неговата фраза, станала крилата : "Моят народ е русофилски, политиците ми са англофили, генералите – германофили, жена ми е италианка, само аз съм единственият българофил в царството".

Друго, на което ни учи историята, е, че трябва да скъсаме със сателитния синдром. След Освобождението "най-великата" е Русия, след това се преориентираме към Германия, при други обстоятелства – към Съветския съюз. Все залагаме прекалено на един "голям брат". Ние днес сме в Европейския съюз, но някои от политическите ни кръгове държат много на "големия брат" отвъд океана. С това те пренебрегват двата важни геополитически центъра – Германия и Русия. 
Махалото се люшна от времето, когато Тодор Живков говореше : "Който не обича Съветския съюз, не обича България", до президента Плевнелиев, който не обича да чува за Русия. А като отиде в Брюксел и Вашингтон, се чуди вече с какво да угоди.
Академик Георги Марков
image
, със съкращения

https://epicenter.bg/article/archive/40383/11/33



Тагове:   България,   Германия,   Великобритания,   Хитлер,   фронт,   сталин,   цар Борис III,   Княжество България,   сащ,   Русия,   балканите,   Съветския съюз,   Втората световна война,   Плевнелиев,   русофилство,   Австро-Унгария,   крим,   легионери,   ратници,   геополитически,   списание Тайм,   3 март,   академик Георги Марков,   Източния фронт,   брюксел и вашингтон,   тристранния пакт,   Европейския съюз и НАТО,   Германия и Русия,   исторически опит,   Винаги с Германия и никога против Русия,   германския министър на външните работи Йоахим Улрих Фридрих Вили фон Рибентроп,   народът е русофилски,   Ромел в Северна Африка,   германската легация в София,   болшевизма,   Австро Унгария,   филствата и фобствата,   Моят народ е русофилски,   политиците ми са англофили,   генералите – германофили,   жена ми е италианка,   само аз съм единственият българофил в царството,   сателитния синдром,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristiqnskaprosveta - Разликите между русофобите навремето в царство България и сегашните ...
03.03.2022 11:36
... е от земята до небето, тъй като цар Борис III е знаел, какви ще са последствията за България, ако изпрати българска армия в СССР. Навремето русофоби като Стамболов, Стоянов и пр. са били преди всичко патриоти и са разсъждавали от патриотична гледна точка, каква би била съдбата на България, а сегашните русофоби са по - скоро чуждопоклонници и псоредници на агресивния либерал-прогресивизъм на Запада.
цитирай
2. mt46 - Така е...
03.03.2022 11:38
Повечето ни съвременни управници са лилипути в сравнение с цар Борис 3 /въпреки че и той не е безгрешен/...
цитирай
3. kvg55 - До 1. hristiqnskaprosveta
03.03.2022 13:51
Царят е имал топки за разлика от днешните.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
03.03.2022 13:52
Пигмейчета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754726
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031