Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2015 14:22 - българи и съседи - кореняци или пришълци?
Автор: vitalian4v Категория: История   
Прочетен: 5597 Коментари: 14 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте,днешната история,която ни се преподава не съдържа истина,защото и при нас и при нашите съседи - сърби,европейските жители на Турция,румънци,хървати и други се учи че са пришълци,което разбира се не съответства на истината.
Ще започнем с нас - българите и ще свършим със съседите ни,от нас,ще разберем кои са и те.Името "българи" започва да се използва на Балканите  от 4 век. С него старите историци наричат същото местно население, което по-рано  е известно с имената мизи, "траки", пеласги и пр.
За да докажа,че е така ще Ви приложа следните доказателства: 

image

image

image
Тази карта е направена от Св.Йероним през IV век,тя е съставена по данни от по-стари карти,правени през II-III век.
На картата в червено заградено пише "Мoesia het et Vulgaria",тоест "Мизия тук е България" , също така пак през IV век имаме сведения за тракиеца Виталиан,който се надигнал против Анастасий,като последния пратил военачалника Кирил по вода,завързала се битка,след това Кирил се върнал във Варна,а Виталиан останал в Провинция България .
(Трибалите живят в Мизия)

Също така имаме още едно сведение с ОГРОМНА важност,то ни го дава Анастасий Библиотекар,който е ползвал преписи,които ползва за написването на своята история: image
Това е писано по повод събития от IV век,за които авторът е имал сведения и с това той в прав текст заявява,че българите са местни жители,защото имат отечество на Балканите,и то го обединили поради родственото им право!
И тъй като говорихме за Мизия,нека видим дали мизийските топоними отговарят на български,

Етимология селищните имена Вода, Калатис, Зелея, Кузик получаваме с българските думи вода, кал, зелие-зелелина и куза-коза диалектно.
Също така Омир ни дава сведение за някои си мизиец на име Хромий,което отговаря напълно идеално на
стблг. хромъ-недъгав, крив.
Тракиеца Телеф,пък съответства на българският благородник Телец,както и още много други.
Сега ще видим с Вас още един източник,над който отново ще поговорим малко по-дълго : 
image
Естествено в миналото са правени грешки,като унгарците са сочени за наследници на пеоните,което не е вярно,но затова пък ние българите правилно сме сочени за техни наследници,и за да сме по-сигурни,нека да видим как стоят нещата с пеонските топоними.
Имаме сведения за пеонските градове
Стоби и Стубера , имаме българско селищно име Стобъ,така погледнато на доста хора нищо не им говори,но ако се вгледаме в старобългарският откриваме следната дума :стоборие-ограда ,и има логика,селището тогава е било оградено...
Нека видим външният вид на местното население :
image
Като начало ще кажа,вижте кожата - светло кафява,тоест   в древността,арийците са се определяли не като руси,а като хора с такава кожа,друго,вижте тези бойци са с

чубмаси и перчеми,точно както българските владетели.
image
Жени от остров Тера,със същата прическа,вижте и носиите,приличат много на българските,нали?!

image
Тук се вижда абсолютно същатото,дори и по-ясно се вижда и носията и прическата.
image
Също така
ние сме носели перчеми до преди 100 години по селата. От криворазбрана цивилизация, даскалите /"европейски" възпитаници/ са карали българските деца да си остригват перчемите.

(Райко Сефтерски. Принос към проучването на "перчема" или "чомбаса" у старите българи. Авитохол. 2002, кн. 21, с. 38-48)

Нека поговорим сега и за пеласгите,първо ще кажа,че тракийският род - македони,които по-късно(от IV век) заедно с мизи и други тракийски родове се нарекоха българи,в древността бяха сочени за наследници на пеласгите,от което излиза,че и ние - българите сме наследници на пеласгите.
Нека продължим...
image
Георги Раковски.

Георги Раковски - един от най-големите наши историци пише:
"Това племе или голям род, познато в елинската стара повестност под общото и обширно народно име пеласги, не е друго освен българи, изкривено от гръцките описатели поради недостатката на езика им. (Че гръцките описатели много странни речи писани с "б" са писали с "п" върху това можеме наведе много примери. Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса. Тъй и множество други.)"

image
Бела.
Сега е време да започнем с разнищването на значението на името пеласги,първо нека започнем с това,с какво значение са го ползвали елините,
гърците наричат дедите ни пеларги – щъркели ( Страбон, География, V-2-4), защото както и щъркелите дедите ни са били в движение в зависимост от сезоните." Или защото името им е подобно.
image

За пестене на място старите автори записват думите съкратено. Това може да породи разместване на буквите при четене.

И така – пелАРГ или пелГАР? Според византолога Гардхаузен, когато в стар гръцки текст имаме букви една над друга, правилото е: първо се чете горната буква, а след това долната. Затова името трябва да се чете "пелгар".

Интересен момент - древните са записвали и ударенията - в името "пелгари" ударението пада на първата сричка - също както в "българи".
Също така нека изразя още едно мнение,както знаем има кожена чанта за кръста,наречена паласка,в ранното средновековие е наричана "български колан",а на латински е "Bulga" ,а този който я носи "bulgar" ,както дори и днес в английските енциклопедии се изписва името на старите българи.
Сега нека заключим и за съседите ни-сърбите са наследници на трибалите,или мизите,за румънците няма какво да кажа,там до края на първата световна война се е говорил старобългарски,за Гърция в предишната статия казах,мургавите гърци са истинските,белите са асимилирани пеласги.
Идва ред и на част от турците,тези които живеят в европейската част и Мала Азия.
В древността те са единен общ свят, а местните хора са близки родственици. Техните "народи" и "племена" нерядко се разделят и една част се преселва от Балканите в Мала Азия - и обратното. Дошлите от Анатолия без проблем се смесват с жителите на някоя балканска област, а дошлите в Мала Азия - с малоазийските жители. Понякога леко променят името си, за да се отличават от непреселилите се свои сънародници. Част от бригите стават фриги, част от меонците - пеонци, гетите - хети и пр. - според това в коя посока са пресекли Босфора. Така има две Мизии - едната е на Балканите, другата е в Анатолия. А проблемите започват с появяването на гърците и не са престанали до ден днешен...
Какво излиза,хората от тук чак до Мала Азия са ни роднини.
Така смятам да завърша тази статия,благодаря Ви за вниманието и лек ден. ;)





Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blezentuns - :)
09.07.2015 17:13
Много ми хареса особено много частта с произхода на съседите ни! Чел съм за местния ни произход, но това че и съседите ни са си тукашни от край време и още по-важното - че сме като братя с повечето от тях ме изненада приятно! Дано близостта ни със съседите поне малко ни обедини на Балканите...
цитирай
2. vitalian4v - :)
09.07.2015 18:36
Благодаря,аз винаги съм чувствал че ние и те сме едно,просто трябваше да започна да се занимавам с източници и хора които ги имат и изследват,превеждат и ги показват пред широката публика.Макар и политическата класа да иска да ни раздели,ние сме едно,ако умствено премахнем границите виждаме - едни обичаи,един език(макар и диалектен),едно общо минало - пеласгийското,били сме отъждествявани с мизи,трибали,мирмидони,македони и други,а те с нас.
Много се надявам и винаги съм мечтаел да имаме една обща държава,в която да живеем само наследниците на пеласгите-траки.
Лек ден.
цитирай
3. germantiger - ...
09.07.2015 21:09
Предполагам знаеш, че ТРАКИТЕ КАКТО И ЕЛИНИТЕ СА... "ДОШЛЯЦИ" - траките от север и в това няма нищо обидно!

Според науката всички европейски народи (техните предци) са мигрирали към Европа.

Автохтонни от науката се приемат баските, евентуално част от днешните албанци и вероятно едно ограничено населкение в дн. област Нормандия (което няма нищо общо с нордмените/норманите) векове по-късно.

Раковски е велик българин, патриот и дори възрожденец, но слаб историк и в това той няма вина - просто нито е разполагал с днешния инструментариум, нито с днешните познания на бол науки.

Гети и хети е свободна етимология, най-малкото защото не така се пишат в изворите...

Чумбас и кика имат "бол" племена и народи, но това не ги прави българи или българите - други.

...

За старанието да събереш толкова инфо и добре да го прдложиш - поздравления - несъгласието ми в какво е - маркирах!
цитирай
4. vitalian4v - ....
09.07.2015 23:09
Здравей germantiger,за автохтонните народи,се смятат всички които са първите дошли в Европа,по това няма спор,така е,просто ние имаме данни за пеласгийския произход на траките(за пеласгите едва ли има нужда да казвам,че са автохтонни),а колкото до Раковски,естествено че не е имал това което имаме ние сега,но за някои неща е имал,например книги от Ватикана,които са му помагали да създаде много добри тези за произхода ни.
За чумбаса - да,но той е традиция при споменатите от мен.
А и "учените" в миналото,руски,австрийски,унгарски,чешки и прочее са се опитали да изкарат всички наследници на късни пришълци,тоест да няма нищо автохтонно,което е жалко...
Поздрави и лека вечер. :)
цитирай
5. vitalian4v - елини и траки
09.07.2015 23:12
Елини всъщност е име на племе,което по-късно е наложило името си над новодошлите от Африка данайци,които в по-късен период асимилират много от населението на днешна Гърция.
За траките,какво да кажа,освен както и горе,че са пеласги,в нашите народни предания (Веда Словена) има сведения за Африка,което е обяснимо,имайки предвид многото колонии на траките там,или просто фактът,че хората идват от Африка в Европа и Азия.
:)
цитирай
6. balar - късните хети
10.07.2015 09:25
наричат държавата си не " хати", а ниса. докато ранните хети или хатити са сродни с арменците.
цитирай
7. germantiger - ...
10.07.2015 10:32
vitalian4v написа:
Здравей germantiger,за автохтонните народи,се смятат всички които са първите дошли в Европа,по това няма спор,така е,просто ние имаме данни за пеласгийския произход на траките(за пеласгите едва ли има нужда да казвам,че са автохтонни),а колкото до Раковски,естествено че не е имал това което имаме ние сега,но за някои неща е имал,например книги от Ватикана,които са му помагали да създаде много добри тези за произхода ни.
За чумбаса - да,но той е традиция при споменатите от мен.
А и "учените" в миналото,руски,австрийски,унгарски,чешки и прочее са се опитали да изкарат всички наследници на късни пришълци,тоест да няма нищо автохтонно,което е жалко...
Поздрави и лека вечер. :)


Напълно съм съгласен с теб, а за елините не знаех, вероятно за това "по света", най-често за Античността ги наричат древни гърци, а елинизма го "отделят", но "нашия почин" да отделяме елини от гърци е абсолютно на място и според правилен!
цитирай
8. indiram - Отделяне и разделяне... и отдалечаване...
10.07.2015 11:08
и от дърпане от всички страни, чергата се скъса на парчета...
Хубавото е че се появяват от тук от там парчета и може да почне сглобяването...
И, понеже, споменах чергата, то от съшитите парчета ще се получи... нещо като "пончо" (мексиканска дреха)... А, и в далечно Мексико има български следи...
Нужна е ясна хипотеза!
цитирай
9. voulgaros - ВУЛГАРСКИ СМЕХУРИИ. . . ТОВА ОТ ГУРУ ...
10.07.2015 13:18
ВУЛГАРСКИ СМЕХУРИИ...ТОВА ОТ ГУРУ ТРАКИЕЦА ЛИ ГО ВЗЕ (ПАВЛА СЕРАВИМОФИЧ СПАРАТОК) ??

БРЕ ВУЛГАРСКО ДОЛНО ЕБАНО ПЛЕМЕ...КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЕТЕ....КОГАТО НЯМА ДА НИ РАБОТИТЕ ПОВЕЧЕ...АЗ ЩЕ ИЗГОНЯ 10-МАТА МИ ВУЛГАРСКИ СЛУГИ ОТ НИВИТЕ МИ.

ЩЕ ГИ НАРИТАМ И ЩЕ ГИ ВЪРНА УБИТИ ОТ БОИ ВЪВ ВУЛГАРИСТАН.
цитирай
10. shtaparov - Много е хубава статията, но в изо...
10.07.2015 14:27
Много е хубава статията,но в изображението за Анастасий Библиотекар е изпуснато едно t и е писано pariam вместо patriam- ако успеете да отстраните този дребен проблем,статията ще стане прекрасна!
цитирай
11. vitalian4v - ...
10.07.2015 15:27
shtaparov.благодаря,ще трябва да поговоря с хората,които извеждат инфото.
voulgaros - няма да споря,просто докажи обратното,така се спори научно!
цитирай
12. balar - тогава какво
10.07.2015 16:18
voulgaros написа:
ВУЛГАРСКИ СМЕХУРИИ...ТОВА ОТ ГУРУ ТРАКИЕЦА ЛИ ГО ВЗЕ (ПАВЛА СЕРАВИМОФИЧ СПАРАТОК) ??

БРЕ ВУЛГАРСКО ДОЛНО ЕБАНО ПЛЕМЕ...КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЕТЕ....КОГАТО НЯМА ДА НИ РАБОТИТЕ ПОВЕЧЕ...АЗ ЩЕ ИЗГОНЯ 10-МАТА МИ ВУЛГАРСКИ СЛУГИ ОТ НИВИТЕ МИ.

ЩЕ ГИ НАРИТАМ И ЩЕ ГИ ВЪРНА УБИТИ ОТ БОИ ВЪВ ВУЛГАРИСТАН.


си седнал да четеш неща които етиопския ти ум неможе да проумее? или не знаеш че гълчулята сте етиопски юдеи?
цитирай
13. sparotok - !
10.07.2015 16:25
Статията е добра, но само на исторически извори не бива да се разчита. Те са просто индикация, нищо повече.

Нужни са данни от археология, ономастика, антропология, а такива има предостатъчно.

Най-важни според мен са сведенията от антропологията. Петър Боев отдавна доказа, че траките от Класическия период са потомци на населението на Меднокаменната и Каменната епоха, т.е. траките са местно население.

От друга страна д-р Методи Попов, а и други наши антрополози доказаха, че ние българите сме не просто европеиди, но и повечето от нас принадлежат на антропологичния тип, към който принадлежи най-старото население на Балканите - траките.

Това накара историкът Димитър Ангелов да признае следното - Доминантен е следователно не донесеният от славяните северен тип, а характерният и разпространен сред някогашния тракийски етнос средиземноморски тип. По такъв начин, погледнато от биологична гледна точка, ролята на траките във формирането на българската народност е несъмнено.” - Д.Ангелов, Образуване на Българската Народност, Наука и Изкуство, София, 1971, с.188-190.
цитирай
14. didanov - българи и съседи - кореняци И пришълци
12.07.2015 13:37
първо поздрави за статията - на разбираем език и с много източници. Ще опонирам на германтайгър - първите народи (първите представители на петата човешка и бяла раса) на Европа не са дошли от север, по-скоро от Атлантида. Това за сега не може да се докаже, но разселването (започнало от днешпна БЪлгария) е било именно в четирите посоки на света на север, юг. изток и запад - какво по-добро място от днешна североизточна България, наречена древния Египет?Конкретно за седмолъчната звезда българите повече на http://didanov.blog.bg/history/2014/11/08/sedmolychnata-zvezda-na-prabylgarite-tylkuvane.1311799.
Защо никой не обсъжда темата дали сме и кореняци и пришълци на Балканския полуостров? Малко ли Българии съществуват едновременно на различни територии за дълъг период от време?Да споменем Волжска България и Дунавска България - и всяка от многото държави има ралична съдба. Но родовата памет и името остават - като става дума за топоними, то цяла Азия е осеяна с български (или тракийски) такива - не е обективно да се отрича, че и там са живяли българи (тракийци) и то още преди Христово време. Процесът на РАЗслеване на тракийските племена из Европа,Азия и Африка е траел хилядолетия. След като изпълват своята задача да дадат своя ген и тласък на цивилизациите на другите раси по същия начин (но вече под различни имена - готи, гети,хуни,българи, славяни,турци и пр.) част от тях поемат обратно (Великото преселение на народите напр.) -за ЗАселване по изконните техни земи. но много от тях вече са забравили древния си произход.Толкова е просто! Погледнете само изследванията за българския геном -там няма нужда от исторически източници - това е една от сигурните свързващи нишки за нашата история. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 354067
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031