Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2019 20:09 - IV.Култура-мартеницата и носията
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 3473 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.03.2019 20:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Едно от тези неща е,разбира се – Пижо и Пенда – мартениците,един от най-българските символи!

Редно е да се каже,че е известно присъствието на мартеницата преди хилядолетия под балканският небосвод,като са били преплитани бели и червени нишки по клончета на дърветата (нещо,което е известно всекиму днес).
Също така,мартеницата се свързва със Самотракийските мистерии показват обредни връзки с т.н. Велика богиня.
Интересно е да се отбележи и връзката с червения цвят,който обичайно се носи от българката по време на женитба,който символизира нейното израстване от мома в съпруга и майка,което пък обяснява и белия цвят,който от множество специалисти и изследователи,справедливо свързват с мъжа,което обяснява преплитането на червената с бялата нишка в мартеницата – символ на преплитането на мъжката с женската същност за да се получи нещо плодородно.
Имайки това в предвид ние с Вас трябва да разгледаме и историческите данни,с които разполагаме за обичаи наподобяващи тези през месец март,а именно т.н. ейресионе.
Според които в Атика по съвет на даден оракул хората започват да окичват с вълнени конци клончета.
Тук трябва да се направи забележката,че този вид обичай принадлежи на тракийските племена,както и че по това време,както и в едно голямо продължение тези територии са обитавани от траките – отпреди Троянската война,като дори Страбон заявява,че там са живеели траки и властвал Терей.
Също така има и сведения за трак на име Ἄβαρις – Абарис,който е засвидетелстван да изпълнява този обичай (преплитане на червени и бели конци и окичването им на дърво),име което се свързва с траките,както и самия образ,дадения човек,който го е извършвал е посочван като тракиец.

Редно е да добавим и тълкувание на думата ейрисионе (εἰρεσιώνη),а именно чрез българското ярина със значение (забележете) – вълна (но не каква да е ,а такава от високо качество),от което излиза,че ейрисионе е гърцизирания вариант на българското ярина.

Важните изводи,които трябва да си направим с дотук изложената информация са два – а именно,нашите Пижо и Пенда (мартеничките) имат древен, палеобалкански произход и че те символизират плодородието и преплитането на мъжа и жената в едно за да се роди нещо ново – нещо,което в тези смутни времена ние трябва да опазим,имайки предвид сатанинските атаки да бъде разрушена най-святата ценност – семейството из основи...

Преди да приключим разглеждането на мартениците е редно да се спрем на намерени предмети с преплетени бял и червен цвят (червена охра) от гробници на хора,погребани преди хилядолетия по нашите земи.
Става въпрос за Варненския некропол,както и могилата близо до Разград – Радинград.

imageimage

Червената охра и като цяло мартеницата в миналото е имала също и смисъла за предпазване от злото,което може да обясни тези цветове присъстващи в гробниците на знаменитите древни нам предци.

След този кратък преглед върху произхода и символиката на мартеницата нека се спрем и на последната тема от тази статия,а именно – българските носии.

Българската носия,шевиците й и като цяло всички шарки било то по носии,сукмани,килими и други са обгърнати в една древна мистерия,знаци символизиращи отдавна минали събития било то в рода или народа.
Търсейки значението на всичко това човек често не би открил първичният смисъл и дори появата им,да не говорим за причината,но за щастие на този етап,ние поне можем да видим докъде най-рано се срещат открити мотиви от българската носия по носии,предмети и разкази от нашият край – България.

Ще да започнем с мъжката традиционна носия,като след това ще продължим с по-сложната – женската носия.
image

За мъжките носии при траките се знае сравнително малко,но по това което се знае става ясно,че тяхната дреха е  ямурлук направен от вълнен плат с единични или двойни цветни ивици.
image

 

Самият вид на тракийски ямурлук много прилича на българският такъв,пуснат свободно надолу ,покриващ цялото тяло и имащ прикрепена качулка или без,но с калпак или гугла (нещо което се среща при българите).

image

Също е важно да отбележим и още една важна подробност,а именно тракийската риза,известна като зейра.
Зейрата е определяна като дълга до коленете спусната риза,връзвана с колан или пояс,като принципно са носени шапки от лисича кожа или овчи кожи – тоест (нещо много наподобяващо) българският калпак.
Като самата зейра доста напомня на старобългарският военен костюм (униформа).

*Дион Хризостом говори : „където се виждат често хора, носещи гугли на главите си, както сега носят някои измежду траките, именувани гети” (!)*
image

Прави се това уточнение за да се стигне максимално близо до образа на мъжката носия на траките,нещо което наподобява българската мъжка носия.
Интересно е да се отбележи,че самата дума зейра(зира,зура) може да бъде тълкувана чрез старобългарски,но имайки предвид метатезата,тоест разместване на срички или съгласни букви – това впрочем не е необичайно,а е често срещана практика при предаването на дадена дума на чужд език,за улеснение или просто пригаждане на думата към дадения език.
Та сега иде реч да види какво точно трябва да е на български-ами именно риза (старобългарски ризь
i).

image

 

Сега след като разгледахме мъжката носия при траки и българи е редно да обърнем внимание и на женската носия.
Тя е по-комплексна от мъжката ,тъй като съдържа не само украски,но и орнаменти със смислово значение,чието тълкувание няма да се прави сега,тъй като е дълга и сложна тема,но пък за сметка на това ще се прегледа къде се срещат носии от този (български) тип,защо и какви са те.

image

 

Тук е приведена реконструкция на тракийска носия,по която могат да бъдат видени същите орнаменти и дизайн като при българската носия.
Трябва да се отбележи,че за пръв път такива символи се срещат по Балканите от Медно-каменната епоха,имаща приемственост с бронзовата епоха.

*Интересни са и сведенията на древните автори за това,че при траките омъжените тракийки покривали главите си*

image

 

Както се вижда това явно е така,интересното е че това се среща и при българите и разбира се нашия народ не е единствен,който прави това,но имайки предвид по онова време кой народ живее там и имайки предвид неговите обичаи не е трудно да отгатнем кои са наследниците му.

Нека погледнем и самите орнаменти,като ще бъде направено сравнение между тракийски орнаменти и български орнаменти по народните носии.

image
image

 

Тук се виждат орнаменти от медно-каменната,желязната и бронзовата епохи от земите на траките,сравнени с орнаментите от българската носия.

*Трябва да се отбележи,че такъв тип носия се среща за пръв път на териториите на Балканите*.

Привеждайки данните дотук става ясно,че българската народна носия е идентична с тракийската такава и макар орнаментите и тяхното значение сега да са неизвестни за множеството от народа български,то те със сигурност са вплели в себе си отзвук от едни древни времена и събития – символи,които предстои да бъдат тълкувани (може би митологията би била полезна в тази част,имайки предвид силната вяра на предците ни в отвъдното и митичното).

С всичко приведено дотук в тези публикации се хвърля малко светлина към трако-българският бит,обичаи и носии – нещо,което разбира се не се свършва с една публикация,а заслужаващо задълбочено мащабно проучване,но с дотук показаното се изясняват доста неща,макар и най-повърхностните.

В тези дни на родоотстъпничество и отцеругателство - време разделно и времена на отчаяние,нашето прибежище за вдъхновение и поука е единствено и само нашата собствена история - такава каквато е!
Нека си спомним и разпространим историята си,за да не се обезбългаряваме,а да бъдем истински българи...такива каквито нашите предци бяха!

Целта за написването на тези публикации е да се запази спомена български,защото народ без история лесно става роб на чужди държави,както и от уважение към предците ни,които ни завещаха своята мъдрост,сила,смелост и всяка една ценност – заради които ни има нас днес!
Целта е истината да достигне до колкото се може повече българи,тъй щото да се разбере какво всъщност е било,да се поучим от историята си и да живеем според ценностите си,тъй щото от идните поколения да не излезе просто „човешки ресурс” (ресурс-а не живо същество),а едни българи,да израснат едни българи – такива щото да ценят най-вече българското и заблудата да бъде свалена!

Информацията приведена в тези публикации е силно орязана и грубо систематизирана,поради чисто технологични причини-тъй като е невъзможно огромното количество информация,с което всички ние разполагаме – то не е тайна – да бъде изложено в кратък и разбираем вид под формата на постинг.
Тук е изложено накратко (доколкото можеше да бъде) най-главното от бита и обичаите и преданията български,тъй щото освен да се хвърли светлина върху тази област,така и да се предизвика ако не дебат,то поне читателят да провери сам за себе си и да започне да се информира,тъй като в тези смутни времена просветата е нашето най-силно оръжие – без просвета няма промяна!

Благодаря за вниманието и лек ден!



 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 358789
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930