Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2015 14:38 - Българи и Мизи.
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 2623 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте,днес с Вас ще разгледаме връзките между нас-българите и тракийският народ-мизи.
Като начало ще е редно да споменем,че малоазийските мизи са живели до планина наречена "Olympeni":

Тук се виждат две важни неща,едното е "Olympeni" и "mysomacedones",важно е защото"Olympeni" се тълкува лесно на български език - ломя,лумя,лупам,което ще рече троша,тоест името иде,защото мястото е пълно с отломки.
Второто важно и интересно нещо е "mysomacedones",защото мизите са сложени на едно с македонците,а както разбрахме(виж:Как македонизмът се обърна срещу себе си?),македонците не са елини,а трако-пелазгийци.
Другото важно нещо е да се каже,че в земите заемани от мизите в Мала Азия е бил градът Троя и дори и днес още се обитават от хора говорещи български диалекти.
Важно е да се каже,че редица средновековни автори ползват имената "мизи","илири","трибали","траки","скити","хуни" за обозначение на един народ-българи.
Като пример може да посочим,Касиодор(VI век),който пише "Българите са стар мизийски или илирийски народ",също и един доста показателен източник,от XI век,на Михаил Аталиат,който казва:"Мизи са със сигурност българите,които по-късно получили своето ново название",той казва също,че мирмидонците са българи,хората тогава са знаели по-добре какво говорят,но всичко може да се провери.
image
Картата на Св.Йероним от IV век,където пише "Moesia hec et Vulgaria".
Също така в "Кратко житие на св.Климент Охридски"(или още Охридска Легенда),пише "
Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия."
Тоест отново имаме знак за равенство между българи и мизи.
Да не забравяме и хрониката на Йоан от Никиу (VI век),където Мизия е наречена провинция България.
Да не забравяме,че мизите са голям тракийски народ,за който имаме сведения,че е покорявал други тракийски народи и е обитавал територии от Черно до Адриатическо море.
Нужно е да кажем нещо по въпроса с това,откъде Зенон вика българите за борба със застрашаващите Византия готи,които както излиза(виж:Скити и Готи и Още нещо за готите(кратък преглед)са наши родственици.
Много се спекулира около тази тема,но истината е написана от Йоан Антиохийски,който казва,че през 480 година византийският император Зенон се принудил да се съюзи с местните българи,които живеели между Цариград и Адриатическото крайбрежие,което за жалост доста наши "учени" като В.Златарски предават под една изопачена и извратена форма.

Има още много неща за излагане по темата,а и много още тепърва шще биват откривани,но каквото и да излезе,пак ще се види,че ние сме траки.
Благодаря за вниманието и лек ден. :)







Гласувай:
7



1. 1997 - Какви ти "Българи и(?) Мизи"! На всички е ясно, че като говорим за мизи, траки и славяни разбираме българи.
20.09.2015 08:09
Факт е, че напоследък безброй топоними в България и Европа се обясняват лесно с езика, изучаван от Славянски филологии.
цитирай
2. shtaparov - И наистина: Олимпени (Олипени, без ...
20.09.2015 18:32
И наистина: Олимпени (Олипени,без носовката)= Олупани (Натрошени), Олюпени (Отлюспени).
цитирай
3. nikikm - .."македонците не са елини,а трако-пелазгийци."..
29.09.2015 23:54
Сега,малко за елините,тракийско племе са и "селяни,заселени и пр.е етимологията на думата елини т.е. българска. Гърци е може би по-правилно да се каже за крадците на историята ни,а най-правилното е данайци,за което има исторически свидетелства. Те са черни,негроиди от Етиопия, които народът нарича "егюпски цигани!" Нямат нищо общо с нашата култура,б/п/елазгийскотракийскобългарската,освен,че са я краднали!Това за сега.
цитирай
4. krumbelosvet - Ще повторя, не очаквах, в невежеството си, че има такива прекрасни факти!
27.10.2016 08:59
А аз съм "мизомакедонец", доколкото майка ми е от Мизия, а дядото на баща ми е беглец от Егейска Македония и до ден днешен потомците му в софийското село Волуяк носят гръцкия прякор "Палавоз". Питах състудент грък какво значи тая дума и той каза - като на български, палав, буен човек. Благодаря, благодаря, благодаря на автора! Българинът рядко чува добра вест в наши дни. Все хули и омрази, пази Боже!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 355749
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031