Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2015 17:30 - Как македонизмът се обърна срещу себе си?
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 1574 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 10.09.2015 17:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте,всеки българин знае как се създава Македония-като държава,и как македонците биват обособени като нация,всеки знае,че след падането на Югославия сърбоманите(или още македонистите)бръщолевят накакви си приказки,НО,те не усещат,че вече самата им идеология върви срещу тях,именно,че Александър Македонски не е грък,а македонец,това някои го смятат за "доказано"гръцки владетел,но много изследователи вече откриват данни за негръцкият произход не само на него,но и на древните македонци.
Сега някой може да ме обяви за луд,но първо прочетете доводите ми,след това коментирайте,а именно,македонците не може да са гърци,защото самите гърци(древните)не са ги считали за такива!
Нека видим какво казва Херодот за Александър I-ви,той ни разказва,че македонският владетел Александър се считал за елин,но той сам се е считал,не и самите елини.
Вярвам,всички знаете,че Александър е изявил желание да участва в Олимпийските игри,НО той не е бил приет,под претекст,че той НЕ е елин,а игрите са само за елини,не за варвари.
Когато той научава,че не е допуснат до Олимпийските игри,защото не е елин,той се опитва да го докаже,като каже,че е от аргийски произход,но и това не доказва нищо,защото аргийците не са елини,те просто имат елинска култура.

Редно е да споменем,че елини не е наименование на един род или народ,а общо събирателно за хора с еднакви убеждения,с еднакъв дух и възпитание,това го твърди живелият през пети век преди Христа - Изократ.
Тоест,елини е само убеждението,или казано по просто тези,които са се считали за елини(подобно на Александър)са били гръкомани.
Редно е да кажем,че именно зареди елинските убеждения на Александър най-накрая той е бил приет да участва в игрите.
Но това не доказва,че македонците са елини,също така Демостен(IV пр.Хр.)е считал македонците и техните владетели(канез-княз,князе)за варвари.
(Нужно е да кажем,че има индивиди,които твърдят,че той е говорил това по "политически съображения",какви са те-никой не казва,просто това е отчаян опит да избягат от истината - македонците не са елини).
Редно е да видим с Вас и какво казва той в своята Олинтска реч: "Не е ли Филип неприятел...не е ли варварин?!"(III,16)
Тоест,той казва това,не защото иска да знае,а го казва,защото това си е така и просто очаква положителен отговор.
После пък същият Демостен казва,че по времето на Аристид,Никий и Перикъл,македонските владетели се подчинявали на елините,както подобавало на варварите спрямо елините,казва той.(Olyth III,24)
От всичко приведено тук се вижда до каква степен македонците са били елини,но нека продължим нататък.
По-нататък в речта си той казва,че Филип е не само неприятел на Атина,но и на елинизмът като цяло.
Той казва следното: "Има ли нещо по-ново от това,че един македонец поразява атиняните и се разпорежда с онова,което принадлежи на елините?!"
Тоест,отново тук той казва,че македонци и елини нямат никаква роднинска връзка!
По-нататък той казва: "Филип върши неправда не само с нас атиняните,но и на всички други елини!"
Тоест Филип не само,че не е елин,но и е бил върл враг на елинизма!
Но най-големият аргумент,че македонците не са елини,са следните слова на Демостен:
"И това знаете Вие,атиняни,че всичко онова,което елините са претърпели от лакедемонците или от нас(атиняните),това впрочем,им стана от истински синове на Елада...такъв не е случаят с Филип.Филип,който не само,че не е елин и няма нищо общо с елините(гърците),но не е поне един варварин из почтена земя,а е недостоен македонец,откъдето някога даже годен роб,човек не можеше да си купи!"
Тоест,тук Демостен казва в прав текст - МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СА ЕЛИНИ!
Тъй като видяхме,че според самите елини,македонците не са такива,нека видим как стоят нещата с езика им,първо ще видим какво ни казват древните хронисти за езика им и после ще видим топоними,хидроними и пр. от езика на древните македонци.
Херодот(I,57-58) ни казва следното: "Какъв език са говорили пелазгите,не мога да кажа със сигурност
...ако се съди обаче по останалите живи пелазги...трябва да кажем,че те са говорили един варварски език.Щом е така жителите на Атика,която е пелазгийска земя,с преминаването им към елините,са възприели друг(елинският)език."
Сега иде време да видим какво ни говори Страбон за тях(пелазгите):
"Що се отнася до пелазгите,всичко свидетелства,че те са един стар народ,който е бил разпространен в цяла Елада,особено между етолците в Тесалия."
Омир също определя тесалийците като пелазги.
Трог Помпей,казва,че македонците са от пелазгийски произход.
Тоест македонците не само,че не са елини,но и са пелазги,а както знаем там където живеят древните македонци има траки,значи те се идентифицират.
Както знаем също от разказите на Дексип Атински,Пловдив е македонски град,а е населен с траките-мизи,тоест отново се идентифицират - траки и македонци,а както знаем мизите са българите,а щом те се идентифицират с македонците,значи и македонците(древните и днешните-като техни потомци)са българи!
Също така Зонара,казва,че пеонците или още македонците са българи,а пък Равенският космограф поставя българи в Македония.
Нека видим как стоят нещата с топонимите и хидронимите от земите на древните македонци.
Херодот ни казва,че един от най-древните градове на македонците е Левая,обаче Хезихий казва,че Лева е тракийска дума за град.
Страбон пък ни казва за древният македонски град
Гортиния,
обаче наименованието на това селище е еднакво с това на пелазгите - Гортиния,а пък и с това на траките - Горд-град.
Същият автор ни казва за съществуването на македоснкият град-столица Пела,което е гърцизираният вариант на Бела,а бела означава на български -бял,бяла,Прокопий пък казва за тракийските крепости Бела Стурия(т.е.бяла страна)и Бела.
Нека видим и македонската река
Халиакмон,която се обяснява така - акмон е тракийска дума и значи камък,което води на мисълта,че реката е била буйна планинска река,кояот е движила камъни.
Колкото до реката Пеней,тя съответства на българската дума пена-пяна,тоест пенлива река.
Пунда е македонски град,който се обяснява с трако-българските(трако-пелазгийските,пелазги-пелгари,т.е българи)думи - пунд,пайт,пат-пад,тоест падина,явно заради мястото.
Едеса,който е голям македонски град,и който днес се нарича Воден е гърцизиран варият на Водеса(Водица)-Едеса,както и на ведоните,Ведеса се свързва с тракийското вода веду-вода,нашите съвременни еквиваленти са вода,ведро-съд за вода.
Колкото до македонската река Лудия тя си се обяснява с нашата дума - луда,но със смисъл,че е бурна и неспокойна.
Много интересно и показателно е планинското име Оса,което е дадено поради острите върхове на планината,приличащи на жило на ОСА.
Така,както виждаме македонизмът,който се опитва да накара македонците да си мислят,че не са българи се е обърнал срещу себе си,именно защото идеологията му спрямо историята показва,връзки с българските му корени!
Разбира се има още много топоними,хидроними,свидетелства,дании и т.н. ,но това мисля,че е достатъчно и смятам така да приключа тази статия,благодаря Ви за вниманието,дано Ви е било интересно и лека вечер! ;)




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. shtaparov - Точно така- ако днешните македонци ...
11.09.2015 15:18
Точно така- ако днешните македонци са антички,значи са пра-Българи от Балканско племе,ако пък са "славяни" значи пак са пра-Българи,но от Скитско евразийско племе! Проблемът е,че те дори не са Македонци,понеже са потомци на древните Дардани,Меди,Илири,Пеони и Пелагони,които са също пра-Български племена роднински на Македоните,но не напълно идентични с тях така,както днешните Шопи- те също са им роднини,но не са 100% идентични с тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 353987
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031