Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2015 19:52 - Произход и отношения на балканските народи.
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 1421 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 09.08.2015 19:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Здравейте,днес ще поговорим за нас и нашите съседи,в един по-стар постинг разгледахме тази тема,но нашите съседи бяха засегнати бегло,ето защо сега иде реч да кажем какво знаем за Румъния и румънците и чии роднини са те и чии наследници.
Както се казва,румънците били "романизирани" даки,добре,за сега ще разгледаме тази мнима стара "романизация",като начало ще кажем само,че във Влашко езикът на който са говорили е бил старобългарският,дори преди освобождението на България от османското робство се е говорил старобългарски,това е и причината нашите войводи,бойци,хъшове и пр. да бягат там,защото там просто са знаели езика ни,до тук само доказахме,че там е имало българи,но не и че това са днешните румънци,за тази цел трябва да се задълбаем още по-назад във времето.
image
Дори в XVI век се е знаело,че траките са живи,и че даки са гети.
Както знаем(Страбон),гети и мизи са от един произход и с един език,населяват и южните и северните страни на Дунава,също така знаем (Дион Касий) ,че даките са от рода на скитите,а скитите са траки(Стефан Византийски),тоест предците на румънците - даки и гети,са от един род и език с предците на българите - мизи и скити.
Впрочем трябва да речем,че и аварите,които са по род хуни и българи,и са изведени от гепиди,както и от скити,тоест те са също тракийски народ,родствен на скити,хуни,българи,гепиди,също така те представляват и част от днешния румънски народ.
Нужно е да споменем и,че славянски народи живеят там където живеят и даки/гети,тоест препокриват се.
Нужно е да споменем и следния извор:
image
Тук най-важното е,че т.н "славяни" са българи,което дори и да не вземем под внимание,че са и готи(/гети),можем да извадим заключение,че щом са българи,а българите са мизи,те са и гети,защото мизи и гети(Страбон) бяха хора от един род.

Да,до тук исторически извори,които доказаха,че имало българи в румънско,но нашата цел е да покажем,не че румънците са чуждни на траките народ,а че са народ от тракийски произход,или по-точно български произход,защото румънски народ се създава сравнително скоро,нужно е да разгледаме и езика на този народ.
Както повечето от нас знаят,румънският е език от "романски" тип,обаче на лингвистите е известно,че той съдържа само 20-25% романски думи,другите са от български произход(или поне 50%).
Да започнем от средновековен надпис и след това ще се задълбаем повече в езика на северните ни съседи.
image
Мирчно Стари(Велики).
"Азъ иже въ Христа Бога благоверный и благочестивый и христолюбивый и самодръжавный Мирча великий войвода и господин, милостион Божион и Божиемъ дарованиемъ...."
Този текст е на около 600 години,и може да бъде разчетен от българите,което ще рече,че през средновековието дедите на днешните румънци са били българоезични,както и от по-горе приведените извори и българи.


Сега иде по-интересната част,тя е относно прекосяването на Дунава от Приск Панийски(през 448 година),отивайки с римска делегация за преговори с Атила,който е обозначаван като скитски цар.
Отивайки там Приск констатира нещо много интересно,на север от река Дунав,се говори хунски или готски език,като латински ползвали много малко хора,само които търгували с римляните.

В писмо на Някшу от (1521 година) пише следното:
"Мудрому, племенитому и чистому и Богом дарованиму жупан Ханаш Брегнер от Брашов, много здраве от Някшу от Длагополе!.. Бог те веселит!"

"
Луда Бара, Бистра, Стража, Липова, Остров, Габри, Пещера, Корабия, Подгория, Гарван,    Пригорие,    Падина, Богати, Потлоги, Родна, Видра, Златна, Соходол, Извору, Глина, Салище, Куки,  Мирчa вода, Добромир, Драгомирещи, Негомиру, Добра. Тези названия, а и още и много други звучат пределно ясно за всеки наш сънародник защото са дадени от българи."-sparotok.

Тук както виждаме румънците са наши братя,или по-точно народ и държава,които са формирани от български родове и войводи.

Сега нека разгледаме за произходът на сърбите и хърватите,тях ще ги разгледаме едновременно,защото в появата на хървати и сърби има твърде много съвпадения в събития,които се препокриват и в българската история,както и за отношенията им с българите.
За тази цел ще разгледаме какво казва Константин Порфирогенет (901-959г.)
Той е пръв от византийските писатели,които ни описват началото на хърватите и сърбите,както и отношенията на българи и хървати и сърби.
Той пише,че сърбите и хърватите били дошли от северозапад в днешното си отечество,докато паноноилирийския български народ е бил под римска власт.
За да вникнем по-ясно в неговата мисъл ще приведем следното:
"Като видяха аварите,че тая земя (Далмация) е хубава,поселиха се тук.Тогава хроватите живееха зад Вагивариа,дето са сега белохроватите.От тях се отдели един род,т.е.пет братя:Клука,Ловел,Косентц,Мухло и Хроват(Кроват-КУБРАТ) и две сестри - Туга и Буга и отидоха със своя народ в Далмация,дето намериха аварите да поселяват тая земя.Воюваха известно време помежду си,хроватите победиха,като избиха една част от аварите,а другата подчиниха."
Този разказ е същия който се разказва за Кроват,след чиято смърт петимата синове се разделили,също така името Кроват/Хроват се идентифицира с Кровати/Хровати.

Сега ще видим от къде са дошли хърватите:

"Хроватите,които сега обитават част от Далмация,произхождат от непокръстените хровати,които се казват бели и живеят оттам Турция до Франция.Съседи са с непокръстените склави,сърбите.Хроватите хротуват славянски ези,които славяни заемат голяма земя.Тези хровати избягаха при царя на ромеите Хераклия преди което сърбите бяха избягали при същия императорвъв времето когато аварите воюваха срещу ромеите.Тези ромеи живееха там доведени от Рим от императора Деоклетиана,където се разбират и ромеите,които идваха от Рим и се поселяваха в онези места,т.е.в тъй наречената сега Хроватия и Сърбия.Онези ромеи били изпъдени от аварите във време на същия император Хераклия и тяхната земя била опустошена.Поради това император Хераклий заповяда на тези хровати да нападат аварите и да ги изпъдят от онези места и по заповед на същия император Хераклий се установиха в същите аварски места,в които живеят и сега."

Тук първо е редно да кажем,че тази Турция е държавата на аварите,роднините на българи и хуни,но да не се прави веднага заключение,че са турци,не,тази въпросна Турция до Франция е населявана от турци,които не са получили името си от сегашните турци,а от славянската дума "турица",която значи крава,тоест тези турци(авари) са всъщност народ занимаващ се с говедовъдство и затова се нарича турски и турска държава,а не защото имат някаква връзка с днешните турци или изобщо азиатските монголци и прочее мангали.
Другото което вадим като заключение от разказа,е че по повикване на Хераклий,хърватите идват за борба с аварите(българите).
Нека видим какво казва още Порфирогенет:

"Обаче князът на Хроватия още от начало,т.е.още от императора Хераклия,е подчинен на Римския император,а не на българския(аварския) княз.И никога българинът не ходеше на война против ховратите,освен Михаил,българският княз Борис,който отиде да се бие с тях,но нищо не извърши,а свърза мир,като надарил(нагостил)кроватите и бил надарен от хроватите.Нит пък  хроватите са давали някога данък на българите,а много пъти са се приятелствували едни други с гощавания."

Това сведение е важно,защото преди Михаил хървати и българи са били в мир и са били съседи,откакто е създадена Хърватия,което сочи,че българите по това време са били в Панония.
За сърбите Порфирогенет пише същото и дори не прави разлика между сърби и хървати.
Той пише още,че сръбската власт била разделена от бащата между два сина,единият събрал народа си и отишъл при Хераклий,по-натам Порфирогенет пише:

"Когато България се намираше под римска власт,сръбският княз,който избяга при императора,умря.Наследи го синът му,а късо след това внукът му и тъй онези,които от него произхождаха.След известно време роди се от тях Войстлав,а от него Родослав,а от него Просиг,а от него Властимер.До Властимера между сърбите и българите имаше постоянен мир.Като съседи и съграничници обачаха се един друг и служейки и бидейки подчинени на римските императори,били облагодетелствани от тях.Обаче когато бил княз казания Властимер,нападна сърбите Пресиам,князът на българите,понеже искал да ги подчини.Той след три годишна война,не само че нищо не извърши,но изгуби повече от своя народ.След смъртта на княза Властимера,наследиха го в управлението са Сърбия неговите три сина:Мунтимер,Строимер и Гойник,като си разделили страната.Тях ги нападна князът на България,Михаил Богорисът,защото искал да отмъсти за поражението на Пресиама,своя баща.Когато се сражавал,сърбите тъй го нападнали,че завладели сина му Властимера в окови заедно с дванадесет големи машини(Метални оръдия)."


Нататък се пише,че въпросният Борис,заради болка по заробения си син,се съгласил против волята си да се помири със сърбите и да им даде Нови Пазар,като от страх да не го убият,искал при завръщането си да бъде проводен от синовете на княза : Борен и Стефан.

Всичко тук е важно защото в началото се прави (може и бегло) намекване,че щом България е под римска власт и сръбския княз умрял,значи че се идентифицират,но тук по-важното е,че тези разкази показват,че българите и преди Хераклий са били в Панония и Илирия.

И сега като заключение от разказаите може да кажем,че Хърватия(или Сърбия,защото не се различават)произлизат от съседите на Франция - турците(говедари),които са аварите или още българите,както и името Хровати/Кровати се идентифицира с Хроват/Кроват - Кубрат.

Сега е време да видим как стоят нещата с македонците.
Те според елински говорител(показано в по-стар постинг) са пеласгийци или още траки,а от Йордан виждаме,че са и българи,но нека видим топонимите,хидронимите и прочее работи оставени от древните македонци:

"
В тази работа ще бъдат разгледани факти, които често са премълчавани от псевдоисториците. Нека започнем с най-дълбока древност. Още от времето на Неолита се наблюдава една и съща материална култура в Тракия и Македония. Това показва, че хората обитаващи тези земи принадлежат на една и съща общност. От стари автори като Херодот, Страбон, Помпей Трог и др. знаем, че в античността цяла Юго-Източна Европа е обитавана от траки и пеласги. Дюруй споменава, че според древната традиция траки, илири и пеласги принадлежат на една и съща етническа група. Това се доказва от топонимите на Тракия и Македония. Те са обясними на един и същ език. Според Херодот името на  един от най-древните македонски градове е Левая, а Хезихий твърди, че ЛЕВА е тракийска дума за град. Фактически Левая- ЛЕВА е вариант на ДЕВА. Взаимнозаменяеми Д и Л намираме в двете древни названия на двойната брадва: ДАПУР- ЛАБР.

 

 

 

Страбон съобщава за македонския град Гортиния. Названието на това селище е идентично с пеласгийското Гортиния и тракийското Гордград.

 

 

 

Същият автор дава сведения  македонската столица Пела. Всъщност името е Бела- бела, бяла, но поради липса на Б в гръцкия, Бела се предава като Пела. Прокопий споменава за тракийски крепости Бела и Бела Стурия ( бяла страна), чието име е сродно на македонската Бела.

 

 

 

Македонската река Халиакмон съдържа тракийската дума акмонкамен, камък. Значението на Халиакмон е караща камъни, явно е била буйна планинска лека.

 

 

 

Река Пеней пък отговаря прекрасно на българската дума пена-пяна. Пеней означава пенлива река.

 

 

 

Името на македонската река Лудия е обяснимо с българската дума луда, като  смисъла е бурна, бързотечаща, виеща се.

 

 

 

Едеса е бил голям македонски град, това е днешният Воден. Едеса е всъщност гърцизираното предаване на Ведеса ( Водица), тъй както едони е гръцкият вариант на ведони. Ведеса – Едеса е свързана с тракийската дума вода, ведувода. Съвременни еквиваленти са нашите думи вода, ведро – съд за вода.

 

 

 

Пудна ( Пидна) е важен македонски град, чието име е обяснимо с трако-пеласгийските думи пудн, пайт, пат-падпадина.

 

 

 

Названието на планината Оса не се нуждае от коментар, името е дадено поради острите била, оприличени с жило на оса.

 

 

 

Орбелос, или по-точно Гор Белос е днешната Беласица.

 

 

 

Името на македонската планина Пинд е обяснимо с тракийските думи спинт ( според Георгиев) и свит ( свинт)- светъл, отговаряща на старобългарската свентъ- свет, светъл. Смисълът  е планина със светъл ( заснежен) връх.

 

 

 

Виждаме, че по цялята територия на Македония се срещат топоними обясними на тракийски и днешният му вариант- българския.

 

 

 

Тези топографски данни показващи връзката между траки и македонци се потвърждават от сведенията на редица стари автори. Полибий нарича траки и македонци еногенес, а това означава от един род, т.е траки и македонци принадлежат на един и същи етнос.  В унисон са и сведенията на Помпей Трог, който  споделя, че древните обитатели на Македония са пеласги, а древната традиция определя траки, илири и пеласги като три клона на една и съща общност ( Дюруй).

 

 

 

Трябва да се спомене, че личните имена на най-древните македонски царе са лесно обясними на български език. Темен е праотецът на македонската аристокрация, той е роден в Аргос. Самият Аргос е древна пеласгийска земя според Херодот. Името на Темен отговаря на тракийското прилагателно темен-тъмен. Явно този владетел е бил с тъмни очи, или тъмна коса.

 

 

 

Каран е първият митичен  цар на Македония. Неговото име е идентично на прозвището на българският княз Крум – Каран. Значението е – този, който кара, принуждава. И македонския и старобългарския Каран ( Крум) са известни със  строгият си характер.

 

 

 

Алкей е друг древен македонски цар, чието име отговаря на тракийското Алкей и разбира се на старобългарското Алцек. Всички тези имена са обясними със  старобългарската дума алъкати – гладувам. Семантично Алкей и Алцег отговарят на българските лични имена Глад, Гладиш, Гладил, които са от защитен характер, т.е. дадени са, за да предпазват от глад.

 

 

 

Разбира се най-известният македонски владетел е Александър Велики. Той е от родът на мирмидонът Ахил. Еванс и Ван Виндекенс определят Ахил като негрък ( Ахил отговаря на тракийското име Ахелой, а синът на Ахил - Пур носи име сродно с трак. теоним Пурмерул) и по-скоро като пеласг. Малала пък отъждествява българите с мирмидоните на Ахил.

 

 

Да приемем за момент, че тези извори не съществуваха. Да предположим, че траки и македонци бяха съвсем различни народи по произход. През II- ри век  преди Христа става такова масово заселване на Македония с траки, че спокойно може да се каже, че страната е тракизирана. Тит Ливий споменава, че поради многобройните войни на Персей населението на Македония застрашително намаляло и се наложило да бъдат докарани огромни групи траки (които да обработват земята и гледат добитъка). Градското население- същинските македонци е разселено до голяма степен от римляните. Плутарх свидетелства, че след битката при Пудна ( Пидна) Емилий Павел продал населението на седемдесет града в робство. По този начин в страната остава предимно селското население, което е от тракийски произход. Това се потвърждава от Страбон, който пише, че  Македония е обитавана предимно от траки и ботиеи ( пеласгийско   племе). Н. Грегорас потвърждава казаното от Ливий, Страбон и Плутарх споменавайки, че в древността Македония била заселена с мизи. А според Св. Йероним, Л. Дякон, Д. Хоматиан и др. мизи и българи е един и същ народ."- sparotok.

Добре,значи древните македонци са наши роднини,сега иде реч да кажем,кога започва разбиването на пеласгите(траките) и началото на проблемите.
Това става,когато данайците(истинските гърци) идват тук от Африка вероятно като бежанци,които коренно се различавали от местното балканско население,по дрехи,език,култура,цвят на кожата,защото данайците са мургави африканци.
С течение на времето те успяват да асимилират трако-пеласгийското население на територията на днешна Гърция и до ден днешен продължават да водят политика на гърцизиране.

Постингът този път беше дълъг,надявам се да е бил полезен и интересен,благодаря Ви за вниманието и лека вечер!





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 355774
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031